KRAXTIS RSS FEED

"Τελικά πόσα και σε ποιούς χρωστάμε; ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΕΣ ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ;


Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010
Αν ρωτήστε, στην τύχη, δέκα πολίτες  πόσο ακριβώς είναι  το δημόσιο χρέος της χώρας μας και σε ποιους οι περισσότεροι θα απαντήσουν «δεν ξέρω», και οι υπόλοιποι θα πουν κάποια  νούμερα που πολύ σπάνια  προσεγγίζουν τα πραγματικά. Αν ρωτήσετε πόσα από αυτά  είναι τα δανεικά και  πόσα οι τόκοι που χρωστάμε ....κανείς δεν ξέρει να απαντήσεις. Εύλογα αφού  καμιά κυβέρνηση  ποτέ δεν έδωσε  στους πολίτες  λογαριασμό.  Ουδέποτε  μας είπαν: φέτος   δανεισθήκαμε  τόσα θα τα εξοφλήσουμε  τότε και τότε και θα πληρώσουμε  τόσα για τόκους. Κάποια τέτοια στοιχεία  υπάρχουν βέβαια  στους προϋπολογισμούς και στις αρμόδιες  υπηρεσίες του Υπουργείου  Οικονομικών, αλλά ποιος Έλληνας  είδε  προϋπολογισμό ή  ζήτησε στοιχεία  από το Υπουργείο Οικονομικών, και του τα έδωσαν; Κάποιοι ειδικοί, κάποιοι δημοσιογράφοι, κάποιοι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν ασφαλώς  πρόσβαση  σ’αυτά τα ευαίσθητα  στοιχεία, όμως πόσοι είναι όλοι τους; Μια ελαχιστότατη μηδαμινή μειοψηφία. Αμελητέα.
Όταν όμως  πρέπει να πληρωθούν οι δόσεις  και οι τόκοι (τα χρεολύσια) πληρώνονται από το δημόσιο  κορβανά. Δηλαδή  από τους φόρους των Ελλήνων. Δηλαδή  από τους πολλούς και μη έχοντες. Όταν μάλιστα – όπως έγινε φέτος -  η χώρα τεθεί υπό κηδεμονία και οι κηδεμόνες μας επιβάλλουν  περικοπές  μισθών και συντάξεων, νέους φόρους,  κλπ στους οικονομικά  ασθενέστερους και στους μικρομεσαίους τότε η κυβέρνηση  πέρα από το να μοιράσει δίκαια  τα οικονομικά βάρη  (πράγμα  που δεν φαίνεται να την απασχολεί) οφείλει να μας πει σε ποιόν και γιατί δίνουμε τον ιδρώτα μας,  για ποιόν και γιατί οι θυσίες μας.

Πρέπει επίσης (η Κυβέρνηση) να απαντήσει (αν ξέρει, αν μπήκε στον κόπο να μάθει), πόσο νόμιμες και θεμιτές είναι οι απαιτήσεις των δανειστών μας. Πόσο «καθαρές» είναι οι δανειακές  συμβάσεις που  οι εκάστοτε κυβερνήσεις μας  υπόγραψαν. Κι αν, όπως αρέσκεται  να υποστηρίζει για επικοινωνιακούς λόγους είναι υπέρ της διαφάνειας – αλλά και να μην είναι -  οφείλει να δώσει  στα μέσα ενημέρωσης (εφημερίδες, τηλεοράσεις) όλα τα σχετικά στοιχεία αναλυτικά. Για τα 30 τελευταία  χρόνια. Με ημερομηνίες, δανειστές, ποσά δανείων, τόκους, πληρωμές, οφειλές επιτόκια. Να μάθουμε επιτέλους  τι και σε ποιους χρωστάμε.

Αν, το και πιθανότερο, δεν ξέρει η κυβέρνηση με λεπτομέρειες  τι ακριβώς  συμβαίνει  ας ακολουθήσει  το παράδειγμα του Ισημερινού. Το μικρό αυτό κράτος συγκρότησε Ανεξάρτητη  Επιτροπή Ελέγχου του Εξωτερικού Χρέους. Η Επιτροπή αυτή  ερεύνησε  επισταμένως  όλες τις  δανειακές  συμβάσεις  που συνήψε η χώρα με τις  ΗΠΑ κυρίως  αλλά και άλλους. Και αποκάλυψε  εκατοντάδες  παρανομίες  υπέρ των ξένων δανειστών.!

Κατόπιν  αυτού ο Ισημερινός ανακοίνωσε  πρόσφατα  πως οι ΗΠΑ  δεν έχουν κανένα δικαίωμα  να φορτώνουν τη χώρα με χρέος. Εγινε  ένα παράδειγμα για όλες τις χώρες που έπεσαν στα νύχια  τραπεζιτών, κερδοσκόπων και αγορών γενικά. Ακολουθώντας το παράδειγμα  του Βενεζουέλα, Βολιβία και Παραγουάη συγκρότησαν πριν λίγο καιρό Επιτροπές Ελέγχου  Χρέους. Και αντιστέκονται  μαζί στη βουλιμία των τραπεζιτών και στους εκβιασμούς των διεθνών αγορών. Τόλμησαν  επιτέλους να  υπερβούν τους δισταγμούς τους φοβούμενοι την οργή των αγορών. (Αυτό  δεν φοβούνται και οι κυβερνώντες  την Ελλάδα;)

Αλλά ας δούμε τι συμβαίνει με τη χώρα μας. Ξέρουμε μέσες – άκρες  ότι χρωστάμε  γύρω στα 320-340 δις. ευρω, σε τράπεζες της Γαλλίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ και σε τρίτους. Από κει και πέρα  δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα. Ούτε για τις  συμβάσεις, ούτε για το αν καταφέρουμε  ή όχι  να επιστρέψουμε  τα όσα μας ζητούν οι δανειστές μας. Ούτε καν αν νομίμως  τα διεκδικούν ή όχι. Κοντολογίς  δεν ξέρουμε σχεδόν  τίποτα.

Προχθές  ένας διακεκριμένος  επιστήμονας (αυτός  σίγουρα ξέρει) ο καθηγητής Πανεπιστημίου του Συνταγματικού Δικαίου κ. Γ. Κασιμάτης είπε σχετικά σε δημόσια συγκέντρωση τα εξής: «Η σύμβαση δανείου (μνημόνιο) που υπόγραψε η ελληνική κυβέρνηση  με Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό ταμείο και όλες  οι συμφωνίες  ντροπής, παραβίασαν  τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, του Ευρωπαϊκού Δικαίου και του Ελληνικού Συντάγματος. Οι συμβάσεις αυτές  είναι ανυπόστατες. Η Τρόικα έρχεται παράνομα εδώ. Και όλα είναι ντε φάκτο πραξικοπηματική εξουσία  στην Ελλάδα  αυτή τη στιγμή».

Αξίζει να σημειώσουμε  εδώ  ότι ο καθηγητής  Γ. Κασιμάτης ήταν επί πολλά χρόνια σύμβουλος  του πρωθυπουργού (τότε) Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο κ. Κασιμάτης  μας λέει λοιπόν  πως το μνημόνιο  εμπεριέχει   «συμφωνίες ντροπής» (αρκετές  από αυτές αναφέρθηκαν σ’αυτή εδώ τη στήλη προ καιρού). Μας λέει επίσης πως  πολλές συμβάσεις  με τους δανειστές  μας «είναι ανυπόστατες» και προφανώς  ο κ. Κασιμάτης ξέρει καλά τι λέει. Εύλογο λοιπόν το ερώτημα: γιατί άραγε η κυβέρνησή μας – που συγκροτεί  συνεχώς εξεταστικές  επιτροπές -  δεν συγκροτεί μια Ανεξάρτητη Επιτροπή Ελέγχου του Χρέους της χώρας μας; Να μάθουμε επιτέλους  πόσο νόμιμες  είναι οι απαιτήσεις  των δανειστών μας.

Κι επίσης, δεν θα ήταν  άραγε  σκόπιμο και επωφελές  οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, τα περίφημα «γουρούνια» (PIGS), όπως  μας αποκαλούν οι βορειότεροι γείτονες μας, να συνεργασθούν  ώστε να αντιμετωπίσουν  μαζί τους εκβιασμούς και τις απειλές  των διεθνών αγορών; Αλλά θα  επανέλθουμε.Γιάννης Κορομήλης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου