Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος
«Ποιοί χτύπησαν το Γιάννη Στουρνάρα;». Το ερώτημα αυτό απηύθυναν χθες κυβερνητικά και όχι μόνον στελέχη, μετά το μπαράζ διαρροών εκ μέρους του Υπουργού...
Οικονομικών μέσω των οποίων καθιστούσε σαφή τη δυσαρέσκειά του για την... πολεμική που δέχεται και την πρόθεσή του να εγκαταλείψει το υπουργείο εάν συνεχίσει να αποτελεί, κατά την άποψή του, εξιλαστήριο θύμα.
Αν κάποιος ανατρέξει στις δηλώσεις των πολιτικών στελεχών της συγκυβέρνησης ήδη από το απόγευμα της Κυριακής, δύσκολα θα βρει μία ή δύο φορές το όνομα του Υπουργού. Όλοι τους αναφέρονται στην ανάγκη να υπάρξουν διορθώσεις στην οικονομική πολιτική καθώς αποτελεί κοινή πεποίθηση πώς είναι οι οικονομικές συνθήκες που οδήγησαν τους πολίτες να στείλουν «μήνυμα» στην κυβέρνηση.
Ο Γιάννης Στουρνάρας ανέλαβε πριν από δύο σχεδόν χρόνια την... ηλεκτρική καρέκλα του Υπουργού Οικονομικών, όταν ο κ. Βασίλης Ράπανος έκανε πίσω μπροστά στο οικονομικό και πολιτικό χάος που καλείτο να διαχειριστεί. Και εκ των πραγμάτων, με τη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά και λιγότερο του Ευάγγελου Βενιζέλου, πέτυχε σημαντικά πράγματα με πρώτο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν έκανε λάθη εξοργιστικά: υιοθέτησε σχεδόν χωρίς αντίρρηση την ατζέντα και τις στοχεύσεις των τροϊκανών, επέτρεψε την άνευ όρων φορολογική επίθεση και την εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Και σε αυτή τη διετή διαδρομή, όντως, δέχθηκε πολλές, σκληρές και, ενίοτε, άδικες επιθέσεις.
Τι του συνέβη, λοιπόν, χθες και αποφάσισε να παίξει το χαρτί της δυσαρέσκειας αλλά και να οικοδομήσει προφίλ σωτήρα καθώς οι «συνεργάτες» του, όπως αποδόθηκε από το ρεπορτάζ, όχι μόνον διαμήνυαν την «σε βαθμό δυσαρέσκειας» ενόχλησή του και, παράλληλα, υπενθύμιζαν (sic) πώς «ο κ. Στουρνάρας εκλήθη στον θώκο του υπουργού Οικονομικών από τρία διαφορετικά κόμματα για να αναλάβει, στα πρόθυρα κατάρρευσης της οικονομίας, ένα καθήκον που ουδείς άλλος επιθυμούσε»!
Ωραία και μπράβο του! Ανέλαβε την πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο, εκείνη την εποχή. Αλλά το ερώτημα παραμένει. Τι είναι αυτό που πυροδότησε την ενόχληση «σε βαθμό δυσαρέσκειας» του Υπουργού Οικονομικών;
Μα ο ανασχηματισμός! Τα σενάρια που ήδη από χθες είδαν το φως της δημοσιότητας καταλήγουν όλα σε ένα συμπέρασμα, ότι καλώς ή κακώς η επικοινωνιακή ισχύς του ανασχηματισμού προϋποθέτει την αλλαγή φρουράς στο Υπουργείο Οικονομικών. Με άλλα λόγια, ο κ. Στουρνάρας εμφανίζονταν – πλην εξαιρετικού απροόπτου – να αποχωρεί από το γραφείο της οδού Νίκης, με τον έπαινο του ανθρώπου που βοήθησε ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή της δραχμής. Αντίστοιχα σενάρια είχαν γραφεί και πριν τις εκλογές, χωρίς τότε ο κ. Στουρνάρας να αντιδράσει. Αντιθέτως, ο ίδιος ή «συνεργάτες» του, όπως χθες, άφηναν να εννοηθεί ότι επιθυμεί την απεμπλοκή. Στις αρχές Απριλίου ο ίδιος με συνεντεύξεις ή διαρροές διεμήνυε πως «ο κύκλος έκλεισε, ο Σαμαράς αποφασίζει...».
Μόνον που εκείνη την περίοδο, της άνοιξης, ο κ. Στουρνάρας εφέρετο να είναι ο βέβαιος διάδοχος του Γιώργου Προβόπουλου στην ηγεσία της Τράπεζας Ελλάδος. Η μετακίνησή του στη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη αφενός θα ήταν τιμητική για τον κ. Στουρνάρα, αφετέρου θεωρείτο ότι θα λείαινε και τις αντιδράσεις Βερολίνου και Βρυξελλών για την απομάκρυνση του καλύτερού τους συνομιλητή μεταξύ των μελών της ελληνικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, αν και το πρώτο σκέλος του σχεδίου, αυτό της αποχώρησης Στουρνάρα από το Υπουργείο, έτεινε προς πλήρη υλοποίηση, το δεύτερο σκέλος αυτό της Τράπεζας Ελλάδος χώλαινε. «Πώς κάνεις κεντρικό τραπεζίτη κάποιον που απομακρύνεις λόγω των αρνητικών εντυπώσεων που προκαλεί;» σχολίαζαν πολιτικοί παρατηρητές, την ίδια στιγμή που το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και η επιλογή Τσίπρα να καλέσει την κυβέρνηση να μην αποφασίσει μονομερώς για το διάδοχο Προβόπουλου περιέπλεκαν τα πράγματα. Ο κ. Βενιζέλος μοιάζει να προκρίνει τη... σιωπηρή παράταση της θητείας Προβόπουλου, αντίστοιχες εισηγήσεις κάνουν και κυβερνητικά στελέχη, με το επιχείρημα της διατήρησης του Γ. Στουρνάρα στο Υπ. Οικ. ενόψει της διαπραγμάτευσης για το χρέος, ενώ στο παρασκήνιο κυκλοφορούν πιθανά και απίθανα ονόματα όπως του Γ. Μουρμούρα και του Ν. Μηταράκη.
Την ίδια στιγμή και το όνειρο του κ. Στουρνάρα για μία θέση στην επόμενη ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που επιδιώκει και η Ντόρα Μπακογιάννη, συναντά σοβαρές πολιτικές δυσκολίες και προκαλεί εσωκομματικές αντιδράσεις.
Είναι δυνατόν ο κ. Στουρνάρας να απολέσει, σε λίγες ημέρες, τρεις θέσεις; Δεν είναι απίθανο και, πάντως, είναι ένα στοιχείο που μπορεί να εξηγήσει τη χθεσινή διαρροή που προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Πρωθυπουργού.
Με άλλα λόγια, ακόμη και με τον κίνδυνο να πυροδοτήσει ως αποτέλεσμα ατυχήματος έναν ανασχηματισμό πριν την ώρα του, ο κ. Στουρνάρας ουσιαστικά εκβίασε τους όρους παραμονής ή εξόδου από την κυβέρνηση. Αν παραμείνει, τότε θα έχει στείλει μήνυμα ότι ουδείς νομιμοποιείται να του χρεώσει μία αυριανή εκλογική συντριβή των δύο κυβερνητικών κομμάτων. Αν αποχωρήσει, ειδικά μάλιστα αν η αποχώρηση αυτή δεν συνοδεύεται και με αναβάθμισή του στην ΤτΕ, τότε θα έχει δημιουργήσει την εικόνα του άμεμπτου σωτήρα που αποχώρησε κάτω από την πίεση των πολιτικών που ήθελαν να κάνουν παροχές, ακυρώνοντας ό,τι επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου