KRAXTIS RSS FEED

Μαύρη τρύπα στα Ταμεία..Με έλλειμμα 1,75 δισ. ευρώ..


 
Με έλλειμμα 1,75 δισ. ευρώ θα κλείσει ο φετινός προϋπολογισμός του Ασφαλιστικού σύμφωνα με εκτιμήσεις των διοικήσεων των Ταμείων, την..
ίδια στιγμή που η Τρόικα θέτει σοβαρές ενστάσεις αναφορικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα τους και τις προβλέψεις της κυβέρνησης Σαμαρά για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους.
Στην έκθεση μάλιστα του ΔΝΤ, η οποία θα δοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στη δημοσιότητα, το συγκεκριμένο ζήτημα θα βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενος εκτροχιασμός του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ενοποιήσεις Ταμείων, ενσωμάτωση επικουρικών ταμείων στους φορείς κύριας ασφάλισης και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων αποτελούν μονόδρομο έτσι ώστε να υπάρξει μια ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος μιας χώρας, όπου μεγάλο τμήμα του πληθυσμού λαμβάνει σύνταξη.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και έχουν ήδη δρομολογηθεί (δημιουργία αρχικά τριών υπερ-Ταμείων), ωστόσο όπως και σε άλλες περιπτώσεις, παρατηρείται μια κωλυσιεργία στην εφαρμογή τους. Οικονομικοί μελετητές εκτιμούν πως η νέα αναλογιστική μελέτη, που αναμένεται να παρουσιαστεί το φθινόπωρο, θα φέρει εκ νέου στην επιφάνεια τα προβλήματα και τις παθογένειες του Ασφαλιστικού, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στις προβλέψεις βιωσιμότητας Ταμείων όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ.

Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση
Το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι από τη μέχρι τώρα εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού δεν προκύπτουν ανοίγματα στα Ταμεία, μεγαλύτερα από τα προβλεπόμενα, ενώ στελέχη του Υπουργείου Εργασίας αφήνουν να εννοηθεί πως οι προβλέψεις των διοικήσεων είναι παρακινδυνευμένες.

Προς αυτήν την κατεύθυνση δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πρώτο πεντάμηνο του 2014 τα Ταμεία έχουν απορροφήσει το 41,3% του ετήσιου ποσού της επιχορήγησης που προβλέπεται για την κάλυψη του ελλείμματος τους έναντι 41,7% του αρχικού στόχου. Ωστόσο, οι διοικήσεις των Ταμείων κάνουν λόγο για ανάγκη εξεύρεσης νέων πόρων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η κατάσταση στο Ασφαλιστικό θα επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα να υπάρξει νέα μείωση συντάξεων.

Οι μαύρες τρύπες των Ταμείων:
  • ΙΚΑ: 807,9 εκατ. ευρώ
  • ΟΑΕΕ: 462,7 εκατ. ευρώ
  • ΟΓΑ: 181,3 εκατ. ευρώ
  • ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: 91,3 εκατ. ευρώ
  • ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΤΟΜΕΑΣ ΤΣΑΥ ΣΤΟ ΕΤΑΑ): 39,5 εκατ. ευρώ
Ειδικότερα, επισημαίνουν πως η υψηλή ανεργία (27,5%) και η ύφεση επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τις εισφορές προς τα Ταμεία, ενώ ανασταλτικά λειτουργεί και η μείωση της κρατικής επιχορήγησης. Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της περιόδου 2015-2018, τα χρήματα που θα βγουν από τον κρατικό «κορβανά» για την κάλυψη αναγκών των Ταμείων θα διαμορφωθούν στα 8,6 δισ. ευρώ ανά έτος, ποσό αρκετά μειωμένο σε σχέση με τα 15 δισ. ευρώ του 2012, τα 21 δισ. ευρώ το 2011 και τα 18,9 δισ. ευρώ το 2009.

Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό
Περικοπές πρόωρων συντάξεων, ενοποιήσεις ασφαλιστικών Ταμείων, «ψαλίδι» σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ καθώς και μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών είναι ορισμένες μόνο από τις παρεμβάσεις που θα ξεκινήσουν αρχής γενομένης από τον Ιούλιο στο πλαίσιο προσπαθειών εξορθολογισμού του Ασφαλιστικού.

Αρχικός στόχος είναι η δημιουργία τριών υπερ-Ταμείων:

- ΙΚΑ για μισθωτούς
- ΟΑΕΕ για ελεύθερους επαγγελματίες
- ΟΓΑ για αγρότες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επτά ταμεία ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και Δημόσιο). Οι νέοι φορείς που θα προκύψουν θα κληθούν να χορηγούν τόσο την κύρια όσο και την επικουρική σύνταξη, καθώς και το εφάπαξ. Οι αλλαγές που θα οδηγήσουν στην ενοποίηση περισσότερων από 60 κλάδων ασφάλισης θα «κλειδώσουν» μέσα στο έτος, ενώ μέχρι τον Νοέμβριο θα πρέπει να έχουν παρουσιαστεί όλες οι αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας. Εκτιμάται πως το ΝΑΤ θα διατηρήσει την αυτονομία του και θα εξαιρεθεί από τις ενοποιήσεις. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η απορρόφηση των φορέων χορήγησης της επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τα τρία νέα υπερ-Ταμεία.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, από την 1η Ιουλίου 2014 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και αναπροσαρμογής των συντάξεων στο επικουρικό των μισθωτών (ΕΤΕΑ). Ειδικότερα, θα λαμβάνεται υπ' όψιν ο συντελεστής βιωσιμότητας των Ταμείων. Σε ελεύθερη μετάφραση, «αν δεν υπάρχουν λεφτά», οι προβλεπόμενες παροχές θα αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω εις βάρος φυσικά των ασφαλισμένων. Εκτιμάται πως η μείωση στις επικουρικές θα φθάσει το 5%.

Όσον αφορά στις πρόωρες συντάξεις, από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα ξεκινήσει η σταδιακή αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη τόσο της κατώτατης όσο και της βασικής -εγγυημένης από το κράτος- σύνταξης. Ο χρόνος αυτός θα ορίζεται στην 20ετία (6.000 ημέρες) από την 15ετία (4.500 ημέρες) που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, θα υπάρξουν περιορισμοί στην έκδοση πρόωρων συντάξεων, με τα 62 χρόνια να θεωρείται το επικρατέστερο όριο.

Επιπλέον, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2015. Ειδικότερα, το τελικό ύψος της σύνταξης θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής «εγγυημένης» σύνταξης (360 ευρώ) και της αναλογικής σύνταξης (ανάλογα με τα έτη ασφάλισης). Απώτερος στόχος είναι η σταδιακή διαμόρφωση του ποσοστού αναπλήρωσης στο 65% για όλους τους ασφαλισμένους (Νόμος 3863/2010).

Παράλληλα, το εφάπαξ θα υποστεί «κούρεμα». Το μέτρο αυτό αφορά σε όσα Ταμεία Πρόνοιας παρουσιάζουν ελλείμματα. «Ποδαρικό» κάνει φέτος το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου το «ψαλίδι» θα κυμανθεί από 12-14% (εξαιρούνται όσοι υπέβαλαν αίτηση μέχρι τον Αύγουστο του 2013).

Μια ακόμα αλλαγή θα είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2014. Ειδικότερα, οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν κατά 2,9% και οι εργατικές κατά 1%.

http://www.zougla.gr/Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου