KRAXTIS RSS FEED

Τσίπρας ,Θεοδωράκης στην παρουσίαση βιβλίου του Βαρουφάκη


«Κόκκινο» και «μπλε» χρέος: Τσίπρας και Θεοδωράκης στην παρουσίαση βιβλίου του Βαρουφάκη «Κόκκινο» και «μπλε» χρέος: Τσίπρας και Θεοδωράκης στην παρουσίαση βιβλίου του Βαρουφάκη. Hταν μια κλασική καλοκαιρινή βραδιά χθες..
στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Παρά τη ζέστη και την υγρασία, ο χώρος γέμισε από νωρίς. Την παρουσίαση του βιβλίου των Γιάνη Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και Στιούαρτ Χόλαντ παρακολούθησαν δύο αρχηγοί κομμάτων, ένας αδελφός πρώην πρωθυπουργού, βουλευτές και ακαδημαϊκοί.«Κόκκινο» και «μπλε» χρέος: Τσίπρας και Θεοδωράκης στην παρουσίαση βιβλίου του Βαρουφάκη 
Το κοινό, το κόνσεπτ, ακόμα και η επιλογή του χώρου παρουσίασης της «μετριοπαθούς πρότασης για την επίλυση της κρίσης του ευρώ» ήταν εντελώς διαφορετικά από όσα έχει υιοθετήσει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η ίδια η ιδέα του βιβλίου επέβαλλε χαμηλούς τόνους. Σε αυτό τον έξοχο κήπο κανείς δεν είπε ότι θα σκίσει τα Μνημόνια ούτε απείλησε κανέναν με στάση πληρωμών και κρυφά όπλα στη διαπραγμάτευση.
Τόσο που στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο πάντα έχων σε εγρήγορση τις «αριστερές κεραίες» Αλέξης Τσίπρας αισθάνθηκε την ανάγκη να πει το εξής: «Θέλω να ξεκινήσω επισημαίνοντας ότι η "μετριοπαθής πρόταση" των Βαρουφάκη - Χόλαντ - Γκάλμπρεϊθ, παρά τον παραπλανητικό της τίτλο, είναι μια βαθιά ριζοσπαστική πρόταση για την έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση. Και δεν το λέω αυτό με τον φόβο να μην κυκλοφορήσει κανένα κείμενο στο εσωκομματικό διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πραγματικά το πιστεύω».
Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν η τρίτη στη σειρά, μετά τον καθηγητή Γιώργου Κριμπά και τον εκ των συγγραφέων Γιάνη Βαρουφάκη. Ο πρώτος έκανε μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή των σχέσεων της Γερμανίας με τη λοιπή Ευρώπη, ιδωμένη με την κεϊνσιανή ματιά ενός Αγγλοσάξονα. Ο δεύτερος, πιο τεχνοκράτης, εξήγησε συνοπτικά αλλά με ιδιαίτερα απλό λόγο τη «μετριοπαθή πρόταση» για την επίλυση της κρίσης, όπως την επεξεργάστηκε με τους συναδέλφους του αμερικανούς οικονομολόγους.

ΚΟΙΝΕΣ ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήρε το έργο των τριών οικονομολόγων και είπε ότι  συνομιλεί τακτικά μαζί τους - ο κ. Βαρουφάκης παρά λίγο να είναι και υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος - και στη συνέχεια έσπευσε να πάρει κάποιες αποστάσεις ασφαλείας από την οικονομική πρόταση. «Οι προτάσεις των συγγραφέων δεν ταυτίζονται με τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο είναι εμφανές ότι εκκινούν από κοινές αφετηρίες» τόνισε.
Ο πυρήνας της ιδέας των τριών οικονομολόγων είναι ο εξής: το χρέος κάθε χώρας χωρίζεται σε «μπλε» και «κόκκινο». «Μπλε» είναι το 60% του χρέους που επιτάσσει το Μάαστριχ. «Κόκκινο» το υπόλοιπο. Η παρέμβαση απομείωσης του χρέους γίνεται μέσω της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και περίπου λειτουργεί ως εξής: όταν ωριμάζει ένα π.χ. ιταλικό ομόλογο τότε η ΕΚΤ παρεμβαίνει και πληρώνει το «κόκκινο» μέρος του. Παράλληλα ανοίγει έναν «χρεωστικό λογαριασμό» για το κράτος που έχει εκδώσει το ομόλογο και λέει ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα, π.χ. σε δέκα χρόνια, το κράτος αυτό θα πρέπει να αποπληρώσει το χρέος του στην ΕΚΤ.
«Θα αναρωτηθεί κανείς που θα βρεθούν τα λεφτά;» είπε ο κ. Βαρουφάκης. Υποστήριξε ότι το σχέδιο δεν προϋποθέτει να τυπωθεί χρήμα από την ΕΚΤ, αλλά να ενεργοποιηθούν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Παράλληλα να γίνουν πραγματικά αναπτυξιακές επενδύσεις στην Ευρώπη, οι οποίες να συνδεθούν με την πράσινη ανάπτυξη. Μέσω των δύο παραπάνω φορέων, εξήγησε ο οικονομολόγος, μπορεί άνετα να χρηματοδοτηθεί ένα σχέδιο τόνωσης της ανάπτυξης του ύψους 8% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Τα κράτη θα μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους στην ΕΚΤ από τις αποδόσεις των επενδύσεων, συμπλήρωσε.

Ρήξη και ρεαλισμός είναι συμπληρωματικές έννοιες
Η πρόταση των τριών οικονομολόγων «μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο να αντιστραφεί η τάση εμβάθυνσης της κρίσης», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε, όπως και ο κ. Βαρουφάκης, ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν μπορεί να επικαλεστεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες για να την απορρίψει. Και πρόσθεσε: «Καμία πρόταση δεν είναι ρεαλιστική αν δεν συνεκτιμά τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων. Ακούω πολλές φορές ότι το δίλημμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ρήξη ή ρεαλισμός. Ανοησίες. Η ρήξη και ο ρεαλισμός δεν είναι ετερώνυμες αλλά συμπληρωματικές έννοιες. Ρήξη χωρίς σχέδιο ρεαλιστικό οδηγεί σε ήττα, σημαίνει ενσωμάτωση. Ρήξη με σχέδιο ρεαλιστικό σημαίνει ανατροπή. Αυτό λοιπόν είναι το πραγματικό δίλημμα. Ενσωμάτωση ή ανατροπή».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗΤΩΝ ΝΕΩΝ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου