KRAXTIS RSS FEED

Αύριο το απόγευμα η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό


http://www.newsbomb.gr/media/k2/items/cache/6b64000f326a91f11256aec4d6d194cc_XL.jpg Αν και λάτρης του Sudoku, ο Αντώνης Σαμαράς πιέζεται ασφυκτικά από τον χρόνο και τις ισορροπίες για να τοποθετήσει σωστά τους ...
«αριθμούς» στις πολιτικές στήλες που συνθέτουν το νέο υπουργικό συμβούλιο.
Η πιο δύσκολη κίνηση αφορά το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδας καθώς προϋποθέτει συνεννόηση με τους εταίρους, ενώ για την κατανομή των υπολοίπων χαρτοφυλακίων απαιτούνται εξαντλητικές διαβουλεύσεις με τον εγχώριο κυβερνητικό εταίρο.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο ανασχηματισμός «σύρθηκε» από μέρα σε μέρα το τελευταίο 12μερο, με όλες τις πληροφορίες πάντως να τον τοποθετούν (πλην νάου απροόπτου) την Δευτέρα.
Αύριο το απόγευμα αναμένεται να κλείσει ο κύκλος των συζητήσεων με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ώστε από ...το βράδυ ή, το πολύ, από το επόμενο πρωί να πάρουν φωτιά τα τηλέφωνα.
Πού θα πάει ο Γ.Στουρνάρας;
Η παρέλαση των ονομάτων συνεχίζεται αμείωτη.
Κατά μία εκδοχή ο Γιάννης Στουρνάρας θα μετακινηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας με το όνομα του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού (και βουλευτή Επικρατείας) Χρύσανθου Λαζαρίδη να αναλαμβάνει το ΥΠΟΙΚ.
Κατά μία άλλη, ο κ.Στουρνάρας...παραμένει στη θέση του και ενισχύεται η ομάδα διαπραγμάτευσης για το χρέος με τον επίσης στενό συνεργάτη του κ.Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου.
Και τα δύο επιτελικά στελέχη μετέχουν σε όλες τις συζητήσεις και επαφές του πρωθυπουργού με την τρόικα και τους εταίρους – ο πρώτος από την πρώτη στιγμή που ορκίσθηκε η κυβέρνηση και ο δεύτερος, πιο ενεργά, το τελευταίο εφτάμηνο.
Από την «ονοματολογία» δεν απουσιάζει και το όνομα του νυν υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, ο οποίος φέρεται να προαλείφεται για διάδοχος του Χάρη Θεοχάρη στη Γενική Γραμματεία Εσόδων.
Ο «γρίφος» με την Ντόρα
Οι «φήμες» των τελευταίων ωρών που ήθελαν τον κ.Σαμαρά να προτείνει το ΥΠΟΙΚ στην Ντόρα Μπακογιάννη διαλύθηκαν μετά τη χθεσινή τους συνάντηση: και οι δύο πλευρές ξεκαθάρισαν ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το ενδεχόμενο υπουργοποίησής της, ενώ «έμεινε ανοικτό» το ενδεχόμενο να είναι η επόμενη Ελληνίδα επίτροπος στην Κομισιόν – εξέλιξη για την οποία η ίδια δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της. (Κατά τις πληροφορίες, υπήρξε αναφορά στο θέμα χωρίς να κλείσει οριστικά η εκκρεμότητα).
Κατανομή χαρτοφυλακίων
Θολή παραμένει η εικόνα και σε ό,τι αφορά την κατανομή των χαρτοφυλακίων ανάμεσα στους δύο εταίρους.
Το ΠΑΣΟΚ «κρατάει» το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας (Γ.Μανιάτης) και Υποδομών (Μ.Χρυσοχοϊδης), γεγονός που δυσκολεύει την «απόκτηση» (και) του
Ανάπτυξης, από το οποίο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μετακινηθεί ο Κ.Χατζηδάκης.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και το «εκλογικό» υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο φέρεται να διεκδικούν και οι δύο πλευρές.
Από τα... δεκάδες ονόματα που ακούστηκαν αυτό το 12μερο, θεωρούνται βέβαιο ότι θα μπουν στην υπουργική λίστα εκείνα του Ανδρέα Λοβέρδου και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ενώ πιθανότητες έχει και ο Πάρις Κουκουλόπουλος.
Εκτός υπουργικού σχήματος αναμένεται να βρεθούν, επιπλέον, οι νυν υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.
Εσωκομματικές ισορροπίες
Ανάμεσα στις πολλές ισορροπίες, ο κ.Σαμαράς πρέπει να διασφαλίσει και τις εσωκομματικές. Από τη μια, μεγάλος αριθμός βουλευτών της ΝΔ θεωρεί ότι ανήκει στους «υπουργίσιμους» οπότε δεν αποκλείονται ...εκρήξεις όταν δουν ότι μένουν εκτός σχήματος.
Από την άλλη, δεν μπορεί να αγνοήσει την εκπροσώπηση των (άτυπων, πλην υπαρκτών) εσωκομματικών τάσεων – και τη δοσολογία «καραμανλικών» και «φιλελεύθερων».
Και στις δύο επαφές που είχε ο κ.Σαμαράς, σε διάστημα 24 ωρών, με τον Κώστα Καραμανλή (σε δείπνο του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής) και με την Ντόρα Μπακογιάννη (χθες) οι συζητήσεις στράφηκαν στην ενότητα της παράταξης – εν΄ όψει και των πολύ δύσκολων προαπαιτούμενων που πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Κίνηση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο κ.Καραμανλής και η κ.Μπακογιάννη συνομιλούν σε τακτική βάση τους τελευταίους μήνες, ενώ η πρώην υπουργός δήλωσε προσφάτως πως δεν είχε καμία επαφή με τον πρωθυπουργό από τις εκλογές του Μαϊου του 2012.
Πηγή:www.capital.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου