KRAXTIS RSS FEED

Και όμως:Έρχονται μικρές,αυξήσεις στο Δημόσιο.Ποιους αφορούν


Και όμως: Έρχονται μικρές μεν, αυξήσεις δε στο Δημόσιο. Ποιους αφορούν.Μικρές αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών, ..
των καθηγητών πανεπιστημίου και των νοσηλευτών και αντίστοιχες μειώσεις στους βασικούς μισθούς των 204.414 υπαλλήλων δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης φέρνει το νέο μισθολόγιο σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Σε μία προσπάθεια ανακατανομής του μισθολογικού κόστους που θα παραμείνει σταθερό στα 15,75 δισ. ευρώ η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για τη δικαιότερη κατανομή των κονδυλίων με στόχο να επιτευχθεί η αρχή "αμοιβή ανάλογα με τα προσόντα, την προϋπηρεσία και τη θέση ευθύνης σε όλο το Δημόσιο".

Η εξειδίκευση και το πτυχίο σώζουν τους μισθούς στο Δημόσιο, ενώ όσοι δεν έχουν πτυχίο θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται και μάλιστα άμεσα.

Είναι ξεκάθαρο πως θα υπάρξουν διορθώσεις στη μισθοδοσία του Δημοσίου και όπως είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα ποσά, αλλά αναδιανομή.

Κάπως έτσι το νέο σχέδιο προβλέπει μειώσεις στους μισθούς 204.414 υπαλλήλων που ανήκουν στις κατηγορίες της υποχρεωτικής και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μικρές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς των εργαζόμενων σε Υγεία και Παιδεία.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Έθνος", προβλέπει τη δημιουργία ενός ειδικού μισθολογίου για τους εργαζόμενους στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Κάπως έτσι οι καθηγητές Πανεπιστημίων, οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων αλλά και οι νοσηλευτές θα πρέπει να περιμένουν ευνοϊκή ρύθμιση.

Οι αποδοχές τους θα αυξηθούν κατά ένα μικρό ποσό σε ό,τι αφορά στον βασικό μισθό. Η αύξηση αυτή ωστόσο θα υπολογίζεται σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και έτσι θα ευνοηθούν όλοι.

Οι αυξήσεις αφορούν σε 124.000 εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε περίπου 8.000 πανεπιστημιακούς και άλλες 8.000 νοσηλευτές.

Η τρόικα πιέζει οι μισθοί στο δημόσιο να φτάσουν στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα, να μειωθούν δηλαδή κατά μέσο όρο κατά 200 ευρώ οι αποδοχές των νεοεισερχομένων.

Από την κυβέρνηση διαρρέεται ότι ναι μεν θα υπάρξουν μειώσεις στους υπαλλήλους “χαμηλών προσόντων” αυτές ωστόσο δεν θα είναι τόσο μεγάλες ώστε να φτάσουν οι αρχικοί μισθοί στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα καθώς όπως χαρακτηριστικά λέγεται ένα τέτοιο μέτρο δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή.

Κ. Μητσοτάκης: Υπό εξέταση σενάρια για αυξήσεις και μειώσεις μισθών στο Δημόσιο

Εν τω μεταξύ, χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κλήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μειώσεις και αυξήσεις μισθών των δημοσίων υπάλληλων.

Μιλώντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για υπό εξέταση σενάρια για τα οποία δεν είναι ακόμα έτοιμος να απαντήσει. Όπως είπε, όλα όσα γράφονται είναι εκτιμήσεις και όχι συγκεκριμένες προτάσεις.

Αναγνώρισε, πάντως, ότι η "ψαλίδα" μισθού μεταξύ του νέο-εισερχόμενου και του γενικού διευθυντή είναι πολύ μικρή και πρόσθεσε ότι "πρέπει να βρεθούν κονδύλια αν θέλουμε αυτό να αλλάξει γιατί τα κονδύλια του προϋπολογισμού είναι συγκεκριμένα".

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι θα ήθελε να δοθεί ένα πριμ καλής απόδοσης για όσους υπαλλήλους έχουν πετύχει τους στόχους τους. Επανέλαβε πάντως ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης μισθού ή διαθεσιμότητας για όσους υπάλληλους θα βρεθούν στο 15% με τη χειρότερη αξιολόγηση.

Για τις απολύσεις στο δημόσιο ανέφερε ότι οι υποχρεώσεις είναι συγκεκριμένες, προσθέτοντας ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί βάρος στο θέμα της αξιολόγησης και της διαθεσιμότητας στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως είπε, αποχώρησαν 240 χιλιάδες υπάλληλοι από το σύνολο του δημοσίου, ενώ από αυτούς οι 100 χιλιάδες από τον στενό δημόσιο τομέα.
NEWS247


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου