KRAXTIS RSS FEED

Διπλός διάλογος Κουβέλη με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ


Διπλός διάλογος Κουβέλη με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ Στόχος η σύνταξη εναλλακτικού σχεδίου εξόδου από την κρίση. Διπλός διάλογος Κουβέλη με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Είναι φανερό πως η Δημοκρατική..
Αριστερά δεν θα μπορεί για πολύ να συζητά και με τα κόμματα της κεντροαριστεράς και με τον ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα, δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του επιτίθεται ευθέως κατά των κεντροαριστερών κομμάτων
Δύο παράλληλους διαλόγους με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ξεκινάει η Δημοκρατική Αριστερά τις επόμενες ημέρες με στόχο τη σύνταξη εναλλακτικού σχεδίου εξόδου από την κρίση. Την επόμενη Τρίτη οι κ.κ. Θεοχαρόπουλος, Αναγνωστάκης και Μανίκας από τη ΔΗΜΑΡ θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση με τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα προκειμένου να αναζητήσουν τα περιθώρια προγραμματικής συμπόρευσης. Σε ό,τι αφορά στην προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει οριστεί ακόμα κάποια συνάντηση, ωστόσο μετά την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Φώτη Κουβέλη, ουσιαστικά άνοιξε ο δρόμος από την Κουμουνδούρου - τουλάχιστον για τις πρώτες επαφές.

Εντούτοις, είναι φανερό πως η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα μπορεί για πολύ να συζητά και με τα κόμματα της κεντροαριστεράς και με τον ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα, δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του επιτίθεται ευθέως κατά των κεντροαριστερών κομμάτων. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζει πως δεν ενδιαφέρεται για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς: «η βάση του διαλόγου και της πολιτικής συνεννόησης είναι ένα πρόγραμμα αριστερής διεξόδου», σημειώνει. Επίσης για τα κεντροαριστερά κόμματα δηλώνει ότι «τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ανέχτηκαν, αποδέχτηκαν ή ακόμα και στήριξαν τη μνημονική πολιτική. Η σύγκλισή τους με τον νεοφιλελευθερισμό αποδείχτηκε στρατηγική».

Ταυτόχρονα οι συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ προβλέπονται δύσκολες καθώς τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ θα θέσουν θέματα που άπτονται της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής. Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής, επίσης, ότι δύο στελέχη από την Αγίου Κωνσταντίνου παρευρέθησαν στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη κατά του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό, η βουλευτής Νίκη Φούντα και το μέλος της ΚΕ Θράσος Φωτεινός, ο οποίος προέρχεται από την τάση «Αριστερό Δίκτυο» του κόμματος.

Η πρώτη αντίδραση από τους συνεργάτες του κ. Κουβέλη στην επιστολή του κ. Τσίπρα ήταν θετική. Κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου λίγες ώρες αφού ο Φώτης Κουβέλης παρέλαβε την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα έλεγαν πως τα εννέα σημεία που προτείνονται ως βάση διαλόγου μπορούν να αποτελέσουν τη «μαγιά» για την έναρξη συζητήσεων πάνω σε κοινωνικά θέματα, αλλά και σε ευρύτερα πολιτικά.

Παρ' όλα αυτά, πρόσθεταν ότι αν και σε κάποια από τα σημεία που πρότεινε ο κ. Τσίπρας συγκλίνουν, υπάρχουν και κάποια άλλα που αποκλίνουν ή που βρίσκουν να χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία.

Οι συνεργάτες του κ. Κουβέλη σχολιάζοντας την αποστροφή του κ. Τσίπρα ότι δεν τον ενδιαφέρει η Κεντροαριστερά αναφέρουυν πως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ούτως ή άλλως δεν προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα σε διάλογο για την κεντροαριστερά και γι' αυτό το λόγο απέστειλε σε αυτόν ξεχωριστή επιστολή.

Κατά τον κ. Τσίπρα η βάση του διαλόγου για τη δημιουργία πολιτικού μετώπου συνεννόησης με τη ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να περιέχει τα εξής:

1. Την πλήρη απεμπλοκή από το καθεστώς των μνημονίων και της λιτότητας, το καθεστώς των 400 νόμων και των χιλιάδων υπουργικών αποφάσεων που διαλύουν την κοινωνία και επιβάλλουν ένα νέο μοντέλο κεφαλαιακής συσσώρευσης πάνω στα συντρίμμια της εργασίας.

2. Την αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους με στόχο την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολοίπου.

3. Την εγκαθίδρυση ενός θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις καθώς και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 Ευρώ.

4. Την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους με την στήριξη παιδείας και υγείας και την αποτροπή της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος.

5. Τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία και για την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με κοινωνικά κριτήρια.

6. Την αναδιανομή του εισοδήματος με την καθιέρωση ενός ριζοσπαστικού φορολογικού συστήματος ανακατανομής των βαρών και με την ταυτόχρονη καταπολέμηση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και φοροκλοπής του κεφαλαίου.

7. Την ενίσχυση της δημοκρατίας και την ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με στόχο την αποτελεσματική και διαφανή λειτουργία του κράτους, την καταπολέμηση της διαφθοράς σε κάθε επίπεδο, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την πάταξη του πελατειακού κράτους και των κομματικών μηχανισμών.

8. Την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα για την δίκαιη εκπροσώπηση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε κάθε αντιπροσωπευτικό δημοκρατικό θεσμό.

9. Τέλος την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με ενίσχυση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων καθώς και την στήριξη μορφών κοινωνικής οικονομίας ώστε η ανάπτυξη να στηριχτεί στην αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία και όχι στα συντρίμμια θεσμών και εγγυήσεων.
http://www.protothema.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου