KRAXTIS RSS FEED

Σ. Χιονίδης: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε στον πολιτισμό


Με την αποχή της αντιπολίτευσης ξεκίνησε η συνεδρίαση στη Βουλή για το δημοψήφισμα ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΔΗΜΑΡ, ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ.Με την αποχή της αντιπολίτευσης ξεκίνησε η συνεδρίαση στη Βουλή..
για το δημοψήφισμα. Με την αποχή των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης -πλην ΔΗΜΑΡ- ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του Α' Θερινού Τμήματος της Βουλής σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα της μικρής ΔΕΗ.
Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η απόφαση για το αν η συζήτηση για το δημοψήφισμα θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής θα ληφθεί με ψηφοφορία που θα γίνει σήμερα από τους 100 βουλευτές που μετέχουν στο Α' Θερινό Τμήμα.
Ομως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρ' ότι συγκέντρωσαν 139 ψήφους, αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στη σημερινή διαδικασία, θεωρώντας ότι η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί υπέρ της συμπολίτευσης που έχει την πλειοψηφία στο Α' Θερινό Τμήμα.
Αυτή την ώρα η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής βρίσκονται οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ οι οποίοι επίσης έχουν διαχωρίσει τη θέση τους αλλά ακόμη δεν έχουν αποχωρήσει.
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν έντονα στην απόφαση της πλειοψηφίας στη Διάσκεψη των Προέδρων να παραπέμψει το ζήτημα στο θερινό τμήμα. Διά των Π. Λαφαζάνη και Ν. Βούτση, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι προχώρησε «σε μια βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή» και ότι με την πρακτική της «κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και διάτρητο τον Κανονισμό της Βουλής», κάνοντας γνωστό πως δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν τη σημερινή συνεδρίαση και ως εκ τούτου δεν πρόκειται ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει σε αυτή. «Αυτοδίκαια και αναφαίρετα δικαιώματα της μειοψηφίας καταστρατηγούνται», τόνιζε από την πλευρά του ο κ. Βούτσης κάνοντας λόγο για «μια ακόμα αθλιότητα εις βάρος της Δημοκρατίας».
Εν συνεχεία και το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει στη συζήτηση, κάτι που είναι πιθανό να κάνουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ως εκ τούτου αναμένεται να γίνει μια συζήτηση-εξπρές και το θέμα να λήξει εκεί. Στη διάσκεψη των Προέδρων, η οποία για πρώτη φορά ξεπέρασε τις τρεις ώρες, η πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας εμφανίστηκε να αρνείται το επιχείρημα ότι οι 7 τελικώς προτάσεις που κατατέθηκαν είναι ομοειδείς και ότι ως εκ τούτου συν-αθροίζονται ώστε να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών (120) για να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής και να αποφανθεί αν υιοθετεί (με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών) ή όχι την πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος. Με το σκεπτικό αυτό παραπέμπει το θέμα στο θερινό τμήμα της Βουλής.
Επίσης έθεσαν και το θέμα του δημοσιονομικού ή όχι χαρακτήρα του νομοσχεδίου (το Σύνταγμα απαγορεύει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο δημοσιονομικού χαρακτήρα) σημειώνοντας πως και γι΄ αυτό το θέμα θα πρέπει να αποφασίσει το θερινό τμήμα.
Εντονη ήταν η αντίδραση των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι τόνισαν ότι από τη στιγμή που κατατίθενται πρόταση ή προτάσεις με κοινό αίτημα, βάσει Συντάγματος συγκαλείται η Ολομέλεια και συζητείται το αίτημα, ενώ καμία Διάσκεψη των Προέδρων ή θερινό τμήμα δεν έχει δικαιοδοσία να αποφασίσει επ΄αυτού. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα πρότεινε στον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη να ζητήσει από την κυβέρνηση να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να διεξαχθεί η προβλεπόμενη τριήμερη συζήτηση επί των προτάσεων, ενώ θεωρεί πως το ψηφισθέν νομοσχέδιο δεν αφορά δημοσιονομικό θέμα αλλά μείζον κοινωνικό θέμα..

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου