KRAXTIS RSS FEED

Ουκρανία: Ψηφοφορία για πρόσβαση στον τόπο της τραγωδίας


Ουκρανία: Ψηφοφορία για απρόσκοπτη πρόσβαση στον τόπο της τραγωδίας.Συνολικά 251 σοροί από το μαλαισιανό αεροσκάφος ..
που καταρρίφθηκε την περασμένη Πέμπτη στην ανατολική Ουκρανία έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ουκρανική κυβερνητική επιτροπή έρευνας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεύτερο τρένο με βαγόνια - ψυγεία έφτασε στο Τόρεζ, προκειμένου να παραλάβει όπως φαίνεται τις σορούς.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι το πρώτο τρένο που μεταφέρει τις σορούς 200 θυμάτων έχει παραμείνει στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Τόρεζ, διότι «τρομοκράτες εμποδίζουν την αναχώρησή του».

Η μεταφορά των σορών από φιλορώσους αυτονομιστές προκάλεσε την ανησυχία δυτικών αξιωματούχων, ενώ ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η χώρα του είναι «έξαλλη» με το γεγονός ότι οι σοροί «σύρονται εδώ κι εκεί».

Αφού παρέμειναν εκτεθειμένες για δύο ημέρες στην καλοκαιρινή ζέστη, στη συνέχεια οι σοροί απομακρύνθηκαν από μία μεγάλη περιοχή στον τόπο της συντριβής, αφήνοντας μόνο στρατιωτικά φορεία κηλιδωμένα με αίμα στην άκρη του δρόμου.

Ο Σεργκέι Καβταράντζε, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ των ρώσων αυτονομιστών, δήλωσε πως τα 196 πτώματα που βρέθηκαν την Κυριακή φορτώθηκαν στα βαγόνια στην Τορέζ, μία πόλη στην περιοχή του Ντονέτσκ.

«Θα μείνουν εκεί για την ώρα έως ότου επιλυθεί το θέμα (του τι θα γίνει με αυτά). Περιμένουμε τους ειδικούς», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς, λέγοντας πως δεν καταλαβαίνει γιατί οι ειδικοί καθυστέρησαν.

«Περιμένουμε τους ειδικούς για τρεις ημέρες. Από την πρώτη ημέρα έπειτα από αυτή την καταστροφή, καλωσορίσαμε τους ειδικούς από οπουδήποτε κι αν θα ερχόντουσαν. Ουκρανούς ειδικούς, διεθνείς ειδικούς, ρώσους ειδικούς… Είπαμε από την αρχή ότι θα προσφέρουμε τις μεγαλύτερες εγγυήσεις για την ασφάλειά τους στην περιοχή που ελέγχουμε».

Ο Αλεξάντερ Χαγκ, αναπληρωτής επικεφαλής παρατηρητής της ειδικής αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, δήλωσε πως η ομάδα του είδε σακούλες με πτώματα στα βαγόνια αλλά δεν μπόρεσε να τα μετρήσει. Είπε πως δεν γνωρίζει πού θα πάνε οι σοροί.

Στο μεταξύ οι φιλορώσοι αυτονομιστές ισχυρίζονταί ότι βρήκαν τα μαύρα κουτιά του μαλαισιανού αεροσκάφους, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ένας από τους ηγέτες τους, ο Αλεξάντρ Μποροντάι.

Είπε μάλιστα πως είναι έτοιμος να τα παραδώσει στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, εξηγώντας πως οι αντάρτες «δεν έχουν ειδικούς για να τα αναλύσουν» και «δεν εμπιστεύονται» τους ουκρανούς εμπειρογνώμονες. «Τα αντικείμενα αυτά βρίσκονται στο Ντονέτσκ και στα χέρια μας», διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου.

Ένας άλλος αξιωματούχος των ανταρτών, ο Σεργκέι Καβταράντζε, είπε πως πιστεύει ότι πρόκειται για δύο από τα υποτιθέμενα μαύρα κουτιά.

Εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε από την πλευρά του πως οι φιλορώσοι αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας κάνουν ό,τι μπορούν για να κρύψουν στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέρριψαν ένα μαλαισιανό αεροπλάνο.

«Οι τρομοκράτες κάνουν τα πάντα για να κρύψουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή ρωσικών πυραύλων στην κατάρριψη αυτού του αεροσκάφους», δήλωσε ο Αντρίι Λισένκο σε συνέντευξη Τύπου.

Είπε πως οι αντάρτες απομάκρυναν συντρίμμια και πτώματα από το σημείο της συντριβής με φορτηγά, επεμβαίνοντας σε έναν χώρο, ο οποίος πρέπει να είναι ασφαλισμένος προκειμένου οι ερευνητές να έχουν μία πιθανότητα να προσδιορίσουν τι, και ποιος, προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους.

Ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας για πρόσβαση στον τόπο της τραγωδίας

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να αποφασίσει σήμερα γύρω από την πρόταση της Αυστραλίας για απρόσκοπτη πρόσβαση στον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines. Μάλιστα η Ρωσία εξέφρασε την πρόθεσή της να υποστηρίξει την απόφασή αυτή με την προϋπόθεση ωστόσο ότι δεν θα επιρρίπτει σε κάποια πλευρά την ευθύνη για την κατάρριψη της πτήσης MH17, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αυστραλία Βλαντίμιρ Μοροζόφ.

«Η απόφαση αυτή υποστηρίζεται από τη Ρωσία... υπό την προϋπόθεση ότι δεν επιρρίπτονται ευθύνες σε κάποιους», δηλαδή είτε στη Ρωσία, είτε στους φιλορώσους αυτονομιστές, δήλωσε ο ρώσος διπλωμάτης στην εφημερίδα Australian Financial Review.

Το σχέδιο απόφασης, το οποίο προτείνεται από την Αυστραλία, συνεπικουρούμενη από τη Γαλλία, και θα συζητηθεί απόψε, ζητεί «από όλες τις χώρες και τους παράγοντες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή -ανάμεσά τους τη Ρωσία- να συνεργασθούν πλήρως στο πλαίσιο «διεθνούς έρευνας , πλήρους, διεξοδικής και ανεξάρτητης».

Απαιτεί την άμεση παύση κάθε πολεμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή για τη διευκόλυνση της έρευνας.

Η απόφαση «καταδικάζει με τη μεγαλύτερη δυνατή δριμύτητα» την επίθεση που οδήγησε στην κατάρριψη του αεροσκάφους και ζητεί να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Απαιτεί από τις ένοπλες ομάδες που ελέγχουν τον τόπο όπου βρίσκονται τα συντρίμμια του αεροσκάφους να εγγυηθούν πλήρη, απεριόριστη και ασφαλή πρόσβαση στους ερευνητές και καλεί τις χώρες και τους πρωταγωνιστές των εξελίξεων στην περιοχή να συνεργασθούν πλήρως στο πλαίσιο της διεθνούς έρευνας και για τον εντοπισμό και τη δίωξη των υπευθύνων.

Χθες, ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι για τη Μόσχα το κείμενο περιέχει «ορισμένες ασάφειες» και δεν εγγυάται ότι η έρευνα θα είναι πραγματικά «διεθνής και αντικειμενική». Η ρωσική πλευρά πρότεινε μέχρι αργά το βράδυ χθες «τροποποιήσεις» για τη «βελτίωση» του κειμένου.

«Αυτό παραπέμπει στην τυπική ρωσική παρακωλυτική τακτική», δήλωσε ο βρετανός πρεσβευτής Μαρκ Λάιαλ Γκραντ.

Απορρίπτει τις κατηγορίες περί κατάρριψης του αεροσκάφους από αντάρτες η Μόσχα

Η ρωσική κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες Αμερικανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες οι φιλορώσοι αντάρτες ευθύνονται για τη συντριβή του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι ανακοινώσεις των εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελούν μία απόδειξη της βαθύτατα εξωφρενικής αντίληψης της Ουάσιγκτον για ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία» δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ.

«Παρά τον προφανή και αδιαμφισβήτητο χαρακτήρα των επιχειρημάτων που παρείχαν οι αντάρτες και η Μόσχα, η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να κυνηγά τους δικούς τους σκοπούς» προσέθεσε ο ίδιος.

«Δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε αμηχανία βλέποντας τους επίσημους εκπροσώπους ορισμένων κρατών να βιάζονται να δώσουν τις δικές τους εκδοχές της καταστροφής, επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο την εξέλιξη της έρευνας» υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε μια ανακοίνωση.

Η εφημερίδα Moskovski Komsomolets δημοσίευσε άρθρο όπου ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας επιβεβαίωνε ότι οι αντάρτες δε μπορούν να έχουν την εμπειρία και τις τεχνικές ικανότητες που χρειάζονται για να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα τόσο περίπλοκο όπως ο πύραυλος Μπουκ, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι αποτέλεσε το όπλο που προκάλεσε την τραγωδία.

Η εφημερίδα Kommersant προσέθεσε από την πλευρά της ότι οι ζημιές που έχει προκαλέσει ο πύραυλος στο αεροσκάφος είναι όμοιες με εκείνες που είχαν προκληθεί σε ένα ρωσικό αεροσκάφος που είχε πληγεί από λάθος από έναν πύραυλο του ουκρανικού στρατού το 2001, μια τραγωδία που είχε προκαλέσει τον θάνατο 78 επιβατών.

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ σε μια τηλεοπτική του εμφάνιση παρουσίασε έναν κατάλογο με 10 «απλά» ερωτήματα που απευθύνονται προς την ουκρανική κυβέρνηση, τα οποία είναι, σύμφωνα με εκείνον, απαραίτητα για να ξεκαθαριστεί ποιος έριξε το αεροσκάφος.

«Η απάντηση στις ερωτήσεις αυτές θα μπορέσει να επιτρέψει σε όλους εμάς, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά επίσης στις χώρες της Δύσης και της Ασίας, να προσπαθήσουμε να βρούμε μία απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα: τι συνέβη στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας και τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου αυτό να μην επαναληφθεί;» διερωτήθηκε.

Ζήτησε επίσης από την ουκρανική κυβέρνηση να παράσχει λεπτομέρειες της χρήσης από τον στρατό της των πυραύλων εδάφους- αέρος Μπουκ στην ανατολική Ουκρανία και να εξηγήσει γιατί βρίσκονται εκεί παρά το γεγονός ότι οι εξεγερμένοι δεν έχουν αεροπορία.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 27 πυραυλικά συστήματα Μπουκ που ανήκουν στον ουκρανικό στρατό έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή όπου συνετρίβη το μαλαισιανό αεροσκάφος.
http://www.kathimerini.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου