ΣΤΗ ΔΕΘ Ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΜΕΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ.Τα 18
κυβερνητικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ.
κυβερνητικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αμεση προτεραιότητα στην ενίσχυση των νοικοκυριώνΤου ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΡΑΛΗ
Μια κοστολογημένη δέσμη κυβερνητικών μέτρων άμεσης προτεραιότητας, τα οποία εν πολλοίς απαντούν στην αγωνία και στο επίκαιρο αίτημα του 1/3 και πλέον των Ελλήνων που ζουν δύσκολα, στα όρια της επιβίωσης, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, χωρίς εξάρσεις παροχολογίας προηγούμενων εποχών και με την επισήμανση ότι η συγκεκριμένη δέσμη συνιστά μέρος και όχι το σύνολο του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Μια κοστολογημένη δέσμη κυβερνητικών μέτρων άμεσης προτεραιότητας, τα οποία εν πολλοίς απαντούν στην αγωνία και στο επίκαιρο αίτημα του 1/3 και πλέον των Ελλήνων που ζουν δύσκολα, στα όρια της επιβίωσης, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, χωρίς εξάρσεις παροχολογίας προηγούμενων εποχών και με την επισήμανση ότι η συγκεκριμένη δέσμη συνιστά μέρος και όχι το σύνολο του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Κλείνοντας άλλωστε την ομιλία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης -και προκειμένου να αναδείξει την έκτακτη συγκυρία- τόνισε με έμφαση, χωρίς κανείς να μπορεί να αμφισβητήσει το αληθές της διαπίστωσης, ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παραλάβει απλά καμένη γη, αλλά μια χώρα διχασμένη και διαλυμένη, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά». Σε αυτή τη λογική ο κ. Τσίπρας ζήτησε άμεση διενέργεια πρόωρων εκλογών και καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, φροντίζοντας να διευκρινίσει ότι το μήνυμα προς τους πολίτες δεν υπηρετεί προσωπικές φιλοδοξίες του ίδιου και των συντρόφων του για απόκτηση εξουσίας, αλλά ιστορικό αίτημα των καιρών και προϋπόθεση για την επιτυχή αντιμετώπιση των οξυμμένων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων.
Ο Αλέξης Τσίπρας στο «Βελλίδειο», και συνολικά στην παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, διατήρησε χαμηλούς τόνους και ήταν πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του, φροντίζοντας να εξηγεί σε κάθε μέτρο που ανακοίνωνε και την πηγή εξεύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων. Ενα άλλο στοιχείο είναι ότι απέφυγε να απευθυνθεί αποκλειστικά σε αριστερά ακροατήρια, επιλέγοντας να διαμηνύσει με πολλούς τρόπους ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, διεκδικώντας προφανώς καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις ερχόμενες εκλογές και θέτοντας κυρίαρχα τα κρίσιμα ζητήματα που «καίνε» την πλειονότητα του κόσμου σήμερα: απασχόληση, προστασία ανέργων, κατώτεροι μισθοί και συντάξεις, διασφάλιση της λαϊκής στέγης, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποκατάσταση των δομών κοινωνικής πρόνοιας κ.ά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε στα καθημερινά όσο και φλέγοντα ζητήματα που έπειτα από τέσσερα χρόνια άγριας λιτότητας και φτωχοποίησης των μικρομεσαίων στρωμάτων είναι αυτά που ενδιαφέρουν άμεσα χιλιάδες νοικοκυριά και ο βασικός λόγος της αξιοσημείωτης μετατόπισης προς την Αριστερά σημαντικών τμημάτων του εκλογικού σώματος από τον κεντρώο και το δεξιό χώρο.
Το νέο πολιτικό χάρτη που διαμορφώνεται περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, ορίζοντας υπερκομματικά τη νέα διαχωριστική πέραν και μακράν του γνωστού μεταπολιτευτικού πλαισίου, στο σύγχρονο δίπολο της μνημονιακής περιόδου. Αυτό, δηλαδή, μεταξύ των φιλομνημονιακών κομμάτων από τη μία πλευρά και από την άλλη τον ΣΥΡΙΖΑ με τους όποιους συμμάχους προκύψουν μετά την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
** Τα 18 κυβερνητικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ
Τα κυβερνητικά μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας χωρίζονται ανά κατηγορία σε τέσσερις πυλώνες και περιλαμβάνουν συνοπτικά τα εξής:
Πρώτος πυλώνας: Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
1 Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήδη, στις αρχές της εβδομάδας, κατέθεσε νομοθετική τροπολογία για την άμεση αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου και δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους του, έως την ποσότητα των 1.200 Kwh το τετράμηνο ανά οικογένεια. Δηλαδή, 3.600 Kwh το χρόνο.
2 Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες. Η υλοποίησή του προβλέπεται από δημόσιο φορέα συντονισμού, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία της Ελλάδος και οργανώσεις αλληλεγγύης, μέσω συμβεβλημένων και κοινωνικών παντοπωλείων.
3 Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους και δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.
4 Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης. Το πρόγραμμα θα υλοποιήσει ο προς επανίδρυση Οργανισμός Εργατικής Εστίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση των παλιών εγκαταλελειμμένων κτηρίων και κλειστών ξενοδοχείων. Στόχος, η εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοικίου στα 4 ευρώ ανά τ.μ.
5 Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων και άμεση αποκατάσταση του δώρου Χριστουγέννων σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ.
6 Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς με μειωμένη έως συμβολική συμμετοχή για μακροχρόνια ανέργους και όσους διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η κάρτα θα είναι ετήσιας διάρκειας.
7 Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Δεύτερος πυλώνας: Επανεκκίνηση της οικονομίας, μέτρα για την άμεση άρση της καταστολής στην πραγματική οικονομία.
8 Αμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Θεσπίζεται φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες τουλάχιστον 30% έως 35%.
9 Επαναφορά αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ.
10 «Νέα σεισάχθεια» για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων». Η «νέα σεισάχθεια» θα περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και αναπροσαρμογή των οφειλών. Συστήνεται δημόσιος ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους ως διαχειριστής κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες. Αναστέλλονται επ' αόριστον οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ.
11 Ιδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού.
12 Επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζομένους, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Τρίτος πυλώνας: Εθνικό σχέδιο ανάκτησης της εργασίας.
13 Αμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων.
14 Πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία για την απορρόφηση των μακροχρόνια ανέργων, ιδιαίτερα της ηλικίας άνω των 55 ετών και των νέων ανέργων, που απειλούνται σε μεγάλο βαθμό.
15 Αυξάνεται ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας
Τέταρτος πυλώνας: Παρεμβάσεις για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους.
16 Περιφερειακή συγκρότηση του κράτους και συνολική αντικατάσταση του «Καλλικράτη» με νέο θεσμικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση.
17 Ενίσχυση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας με την εισαγωγή θεσμών, όπως η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, η λαϊκή αρνησικυρία και τα δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών. Περιστέλλεται δραστικά η βουλευτική ασυλία και καταργείται το νομικό καθεστώς για την ποινική ευθύνη υπουργών.
18 Επαναχάραξη του χάρτη λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα. Δημόσια τηλεόραση, δημοκρατική, πολυφωνική, με την επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση.
Αντίδραση της ΕΚΤ
Οι πυκνές αναφορές που ο Αλέξης Τσίπρας έκανε στη ΔΕΘ για τον Μάριο Ντράγκι προκάλεσαν την ανεπίσημη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κύκλοι της οποίας σχολίαζαν με τη μορφή «διαρροών» ότι η συνάντηση των δύο τον Ιούνιο ήταν ιδιωτική. Και πως η ΕΚΤ έχει ως αρχή να συναντάται με πολιτικούς παράγοντες από χώρες που είναι σε πρόγραμμα, κάτι που βεβαίως δεν συνεπάγεται την αποδοχή των απόψεών τους.
«Θα ακυρώσουμε το Μνημόνιο από την πρώτη μέρα»
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ sakisapostolakis0@gmail.com
«Ή τώρα ή ποτέ» διαμήνυσε χθες προς κόμματα της Αριστεράς και πολίτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από την 79η ΔΕΘ, και ζήτησε ισχυρή πλειοψηφία, ώστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να διαπραγματευθεί από ισχυρή θέση για το χρέος.
Η ευθύνη πολιτών και κομμάτων της Αριστεράς περικλείεται στη φράση του Α. Τσίπρα ότι το πρόγραμμα των άμεσων μέτρων, που ανακοίνωσε το Σάββατο, μπορεί να υλοποιηθεί μόνο υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες. «Με κυβέρνηση Σαμαρά θα αποφασίσουν οι εταίροι, χωρίς η χώρα να διεκδικήσει», τόνισε και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει απλώς για νίκη στις επόμενες εκλογές, «αλλά για θρίαμβο». Ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει το Μνημόνιο από την πρώτη μέρα και θα το αντικαταστήσει με Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.
Με αφορμή τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ περί απειλών για τη ζωή της, ο Α.Τσίπρας έκανε λόγο για «λόμπι» και «μαφία συμφερόντων» στην Ελλάδα, που ελέγχουν την κυβέρνηση και απείλησαν και τον ίδιο το 2012 όταν μίλησε για πάταξη της φοροδιαφυγής. «Το λόμπι αυτό θα τελειώσει με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», ξεκαθάρισε.
Αναδιανομή πόρων
Κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε το Σάββατο δεν είναι ένα διαφορετικό «λεφτά υπάρχουν»: «Το σχέδιό μας για ανασυγκρότηση δεν βασίζεται στα δανεικά, αλλά στην αναδιανομή υπαρχόντων πόρων και στη δημιουργία νέου πλούτου», είπε. Εξήγησε ότι όσοι πάρουν 751 ευρώ μισθό, ή οι συνταξιούχοι που θα πάρουν 13η σύνταξη, θα ξοδέψουν αυτά τα χρήματα, τα οποία εν συνεχεία θα φορολογηθούν και θα επιστρέψουν στο κράτος. «Οι 300.000 άνεργοι, που θα βρουν απασχόληση, θα μπορέσουν να ξοδέψουν, θα φέρουν έσοδα από τη φορολογία και δεν θα παίρνουν επίδομα ανεργίας. Οπότε είναι διπλό το κέρδος», είπε.
Ξεκαθάρισε ότι ο υπολογισμός του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, δεν θα γίνεται με πλασματικές αξίες, αλλά με προσαρμογή στις πραγματικές αξίες των ακινήτων. Δεν θα αφορά στην πρώτη κατοικία, εκτός κι αν αυτή είναι πολυτελής. «Η λογική μας είναι να απαλλάξουμε τους μικρομεσαίους από τους φόρους και όχι τους πλούσιους. Από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας υπολογίζουμε ότι θα έχουμε απώλεια 2 δισ. ευρώ», είπε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «εκλογές χθες» και ισχυρή λαϊκή εντολή. «Με 26% ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην τα καταφέρει. Χρειάζεται μεγάλη πλειοψηφία και κοινωνική συναίνεση. Διεκδικούμε ποσοστά που θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους του σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία», είπε και απέκλεισε «συγκυβέρνηση με Σαμαρά και Βενιζέλο».
«Δεν θα δω τη Μέρκελ»
Η ισχυρή λαϊκή εντολή θα δώσει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα για επιθετική διαπραγμάτευση για το χρέος, όχι όμως με την τρόικα ή κατ' ιδίαν με την Α. Μέρκελ. «Η τρόικα είναι ένα μόρφωμα χωρίς καμιά νομιμοποίηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εμείς αναγνωρίζουμε το Συμβούλιο Κορυφής, την ΕΚΤ, όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και μ' αυτά συνομιλούμε και διαπραγματευόμαστε». Και τόνισε ότι δεν θα συναντηθεί με την Α. Μέρκελ. «Εγώ δεν θα παίξω το ρόλο του κ. Σαμαρά. Δεν θα της αναγνωρίσω τη δυνατότητα να δείξει επιείκεια και οίκτο για την Ελλάδα. Θα πάω στη Σύνοδο Κορυφής όπου όλοι οι ηγέτες είναι ισότιμοι». Και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει λαϊκή στήριξη, αλλά ορίζοντα ζωής μέχρι τον Μάρτιο, οπότε κανείς δεν θέλει να διαπραγματευθεί μαζί της.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί μετά τις βουλευτικές εκλογές με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ανακοίνωσε ο Α. Τσίπρας. «Τον κ. Σαμαρά δεν τον ενδιαφέρει να βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον ενδιαφέρει να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία και να συνεχίσει να εφαρμόζει ένα καταστροφικό πρόγραμμα», δήλωσε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 300.000 ψήφους από τις εθνικές εκλογές του 2012 ώς τις ευρωεκλογές. Ο Α. Τσίπρας το απέδωσε στη συνήθως χαλαρή ψήφο προς τα μεγάλα κόμματα στις ευρωεκλογές. «Αυτό δείχνει ότι γίναμε μεγάλο κόμμα. Εν όψει των επόμενων εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυναμική όχι απλώς νίκης, αλλά θριάμβου», τόνισε.
Κυβέρνηση-έκπληξη
Ανακοίνωσε «κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης» με περιορισμένο αριθμό προσώπων και προανήγγειλε εκπλήξεις στη σύνθεσή της. Προανήγγειλε ενίσχυση των συνεταιριστικών τραπεζών, ενδεχόμενη μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε αναπτυξιακή τράπεζα, αναζήτηση ευθυνών για το ρόλο των τραπεζών στην οικονομική κρίση, αλλά και των αιτιών και των ευθυνών των κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή στο να καταλήξει η χώρα στην οικονομική κρίση. Χωρίς όμως διάθεση προσωπικού ρεβανσισμού. «Η μία και μόνη εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, το Μνημόνιο, τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ είναι μια υποχρέωση για να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου», είπε. Και πρόσθεσε ότι τους Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλή θα τους κρίνει η ιστορία.
Ο Αλέξης Τσίπρας στο «Βελλίδειο», και συνολικά στην παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, διατήρησε χαμηλούς τόνους και ήταν πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του, φροντίζοντας να εξηγεί σε κάθε μέτρο που ανακοίνωνε και την πηγή εξεύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων. Ενα άλλο στοιχείο είναι ότι απέφυγε να απευθυνθεί αποκλειστικά σε αριστερά ακροατήρια, επιλέγοντας να διαμηνύσει με πολλούς τρόπους ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, διεκδικώντας προφανώς καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις ερχόμενες εκλογές και θέτοντας κυρίαρχα τα κρίσιμα ζητήματα που «καίνε» την πλειονότητα του κόσμου σήμερα: απασχόληση, προστασία ανέργων, κατώτεροι μισθοί και συντάξεις, διασφάλιση της λαϊκής στέγης, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποκατάσταση των δομών κοινωνικής πρόνοιας κ.ά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε στα καθημερινά όσο και φλέγοντα ζητήματα που έπειτα από τέσσερα χρόνια άγριας λιτότητας και φτωχοποίησης των μικρομεσαίων στρωμάτων είναι αυτά που ενδιαφέρουν άμεσα χιλιάδες νοικοκυριά και ο βασικός λόγος της αξιοσημείωτης μετατόπισης προς την Αριστερά σημαντικών τμημάτων του εκλογικού σώματος από τον κεντρώο και το δεξιό χώρο.
Το νέο πολιτικό χάρτη που διαμορφώνεται περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, ορίζοντας υπερκομματικά τη νέα διαχωριστική πέραν και μακράν του γνωστού μεταπολιτευτικού πλαισίου, στο σύγχρονο δίπολο της μνημονιακής περιόδου. Αυτό, δηλαδή, μεταξύ των φιλομνημονιακών κομμάτων από τη μία πλευρά και από την άλλη τον ΣΥΡΙΖΑ με τους όποιους συμμάχους προκύψουν μετά την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
** Τα 18 κυβερνητικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ
Τα κυβερνητικά μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας χωρίζονται ανά κατηγορία σε τέσσερις πυλώνες και περιλαμβάνουν συνοπτικά τα εξής:
Πρώτος πυλώνας: Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
1 Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήδη, στις αρχές της εβδομάδας, κατέθεσε νομοθετική τροπολογία για την άμεση αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου και δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους του, έως την ποσότητα των 1.200 Kwh το τετράμηνο ανά οικογένεια. Δηλαδή, 3.600 Kwh το χρόνο.
2 Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες. Η υλοποίησή του προβλέπεται από δημόσιο φορέα συντονισμού, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία της Ελλάδος και οργανώσεις αλληλεγγύης, μέσω συμβεβλημένων και κοινωνικών παντοπωλείων.
3 Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους και δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.
4 Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης. Το πρόγραμμα θα υλοποιήσει ο προς επανίδρυση Οργανισμός Εργατικής Εστίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση των παλιών εγκαταλελειμμένων κτηρίων και κλειστών ξενοδοχείων. Στόχος, η εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοικίου στα 4 ευρώ ανά τ.μ.
5 Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων και άμεση αποκατάσταση του δώρου Χριστουγέννων σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ.
6 Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς με μειωμένη έως συμβολική συμμετοχή για μακροχρόνια ανέργους και όσους διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η κάρτα θα είναι ετήσιας διάρκειας.
7 Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Δεύτερος πυλώνας: Επανεκκίνηση της οικονομίας, μέτρα για την άμεση άρση της καταστολής στην πραγματική οικονομία.
8 Αμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Θεσπίζεται φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες τουλάχιστον 30% έως 35%.
9 Επαναφορά αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ.
10 «Νέα σεισάχθεια» για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων». Η «νέα σεισάχθεια» θα περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και αναπροσαρμογή των οφειλών. Συστήνεται δημόσιος ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους ως διαχειριστής κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες. Αναστέλλονται επ' αόριστον οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ.
11 Ιδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού.
12 Επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζομένους, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Τρίτος πυλώνας: Εθνικό σχέδιο ανάκτησης της εργασίας.
13 Αμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων.
14 Πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία για την απορρόφηση των μακροχρόνια ανέργων, ιδιαίτερα της ηλικίας άνω των 55 ετών και των νέων ανέργων, που απειλούνται σε μεγάλο βαθμό.
15 Αυξάνεται ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας
Τέταρτος πυλώνας: Παρεμβάσεις για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους.
16 Περιφερειακή συγκρότηση του κράτους και συνολική αντικατάσταση του «Καλλικράτη» με νέο θεσμικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση.
17 Ενίσχυση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας με την εισαγωγή θεσμών, όπως η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, η λαϊκή αρνησικυρία και τα δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών. Περιστέλλεται δραστικά η βουλευτική ασυλία και καταργείται το νομικό καθεστώς για την ποινική ευθύνη υπουργών.
18 Επαναχάραξη του χάρτη λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα. Δημόσια τηλεόραση, δημοκρατική, πολυφωνική, με την επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση.
Αντίδραση της ΕΚΤ
Οι πυκνές αναφορές που ο Αλέξης Τσίπρας έκανε στη ΔΕΘ για τον Μάριο Ντράγκι προκάλεσαν την ανεπίσημη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κύκλοι της οποίας σχολίαζαν με τη μορφή «διαρροών» ότι η συνάντηση των δύο τον Ιούνιο ήταν ιδιωτική. Και πως η ΕΚΤ έχει ως αρχή να συναντάται με πολιτικούς παράγοντες από χώρες που είναι σε πρόγραμμα, κάτι που βεβαίως δεν συνεπάγεται την αποδοχή των απόψεών τους.
«Θα ακυρώσουμε το Μνημόνιο από την πρώτη μέρα»
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ sakisapostolakis0@gmail.com
«Ή τώρα ή ποτέ» διαμήνυσε χθες προς κόμματα της Αριστεράς και πολίτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από την 79η ΔΕΘ, και ζήτησε ισχυρή πλειοψηφία, ώστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να διαπραγματευθεί από ισχυρή θέση για το χρέος.
Η ευθύνη πολιτών και κομμάτων της Αριστεράς περικλείεται στη φράση του Α. Τσίπρα ότι το πρόγραμμα των άμεσων μέτρων, που ανακοίνωσε το Σάββατο, μπορεί να υλοποιηθεί μόνο υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες. «Με κυβέρνηση Σαμαρά θα αποφασίσουν οι εταίροι, χωρίς η χώρα να διεκδικήσει», τόνισε και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει απλώς για νίκη στις επόμενες εκλογές, «αλλά για θρίαμβο». Ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει το Μνημόνιο από την πρώτη μέρα και θα το αντικαταστήσει με Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.
Με αφορμή τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ περί απειλών για τη ζωή της, ο Α.Τσίπρας έκανε λόγο για «λόμπι» και «μαφία συμφερόντων» στην Ελλάδα, που ελέγχουν την κυβέρνηση και απείλησαν και τον ίδιο το 2012 όταν μίλησε για πάταξη της φοροδιαφυγής. «Το λόμπι αυτό θα τελειώσει με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», ξεκαθάρισε.
Αναδιανομή πόρων
Κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε το Σάββατο δεν είναι ένα διαφορετικό «λεφτά υπάρχουν»: «Το σχέδιό μας για ανασυγκρότηση δεν βασίζεται στα δανεικά, αλλά στην αναδιανομή υπαρχόντων πόρων και στη δημιουργία νέου πλούτου», είπε. Εξήγησε ότι όσοι πάρουν 751 ευρώ μισθό, ή οι συνταξιούχοι που θα πάρουν 13η σύνταξη, θα ξοδέψουν αυτά τα χρήματα, τα οποία εν συνεχεία θα φορολογηθούν και θα επιστρέψουν στο κράτος. «Οι 300.000 άνεργοι, που θα βρουν απασχόληση, θα μπορέσουν να ξοδέψουν, θα φέρουν έσοδα από τη φορολογία και δεν θα παίρνουν επίδομα ανεργίας. Οπότε είναι διπλό το κέρδος», είπε.
Ξεκαθάρισε ότι ο υπολογισμός του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, δεν θα γίνεται με πλασματικές αξίες, αλλά με προσαρμογή στις πραγματικές αξίες των ακινήτων. Δεν θα αφορά στην πρώτη κατοικία, εκτός κι αν αυτή είναι πολυτελής. «Η λογική μας είναι να απαλλάξουμε τους μικρομεσαίους από τους φόρους και όχι τους πλούσιους. Από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας υπολογίζουμε ότι θα έχουμε απώλεια 2 δισ. ευρώ», είπε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «εκλογές χθες» και ισχυρή λαϊκή εντολή. «Με 26% ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην τα καταφέρει. Χρειάζεται μεγάλη πλειοψηφία και κοινωνική συναίνεση. Διεκδικούμε ποσοστά που θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους του σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία», είπε και απέκλεισε «συγκυβέρνηση με Σαμαρά και Βενιζέλο».
«Δεν θα δω τη Μέρκελ»
Η ισχυρή λαϊκή εντολή θα δώσει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα για επιθετική διαπραγμάτευση για το χρέος, όχι όμως με την τρόικα ή κατ' ιδίαν με την Α. Μέρκελ. «Η τρόικα είναι ένα μόρφωμα χωρίς καμιά νομιμοποίηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εμείς αναγνωρίζουμε το Συμβούλιο Κορυφής, την ΕΚΤ, όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και μ' αυτά συνομιλούμε και διαπραγματευόμαστε». Και τόνισε ότι δεν θα συναντηθεί με την Α. Μέρκελ. «Εγώ δεν θα παίξω το ρόλο του κ. Σαμαρά. Δεν θα της αναγνωρίσω τη δυνατότητα να δείξει επιείκεια και οίκτο για την Ελλάδα. Θα πάω στη Σύνοδο Κορυφής όπου όλοι οι ηγέτες είναι ισότιμοι». Και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει λαϊκή στήριξη, αλλά ορίζοντα ζωής μέχρι τον Μάρτιο, οπότε κανείς δεν θέλει να διαπραγματευθεί μαζί της.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί μετά τις βουλευτικές εκλογές με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ανακοίνωσε ο Α. Τσίπρας. «Τον κ. Σαμαρά δεν τον ενδιαφέρει να βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον ενδιαφέρει να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία και να συνεχίσει να εφαρμόζει ένα καταστροφικό πρόγραμμα», δήλωσε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 300.000 ψήφους από τις εθνικές εκλογές του 2012 ώς τις ευρωεκλογές. Ο Α. Τσίπρας το απέδωσε στη συνήθως χαλαρή ψήφο προς τα μεγάλα κόμματα στις ευρωεκλογές. «Αυτό δείχνει ότι γίναμε μεγάλο κόμμα. Εν όψει των επόμενων εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυναμική όχι απλώς νίκης, αλλά θριάμβου», τόνισε.
Κυβέρνηση-έκπληξη
Ανακοίνωσε «κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης» με περιορισμένο αριθμό προσώπων και προανήγγειλε εκπλήξεις στη σύνθεσή της. Προανήγγειλε ενίσχυση των συνεταιριστικών τραπεζών, ενδεχόμενη μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε αναπτυξιακή τράπεζα, αναζήτηση ευθυνών για το ρόλο των τραπεζών στην οικονομική κρίση, αλλά και των αιτιών και των ευθυνών των κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή στο να καταλήξει η χώρα στην οικονομική κρίση. Χωρίς όμως διάθεση προσωπικού ρεβανσισμού. «Η μία και μόνη εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, το Μνημόνιο, τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ είναι μια υποχρέωση για να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου», είπε. Και πρόσθεσε ότι τους Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλή θα τους κρίνει η ιστορία.
...
..
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου