KRAXTIS RSS FEED

Τσίπρας: Το πρόγραμμά μας δεν στηρίζεται σε δανεισμό. ΒΙΝΤΕΟ


Τσίπρας: Το πρόγραμμά μας δεν στηρίζεται σε δανεισμό 
Τσίπρας: Το πρόγραμμά μας δεν στηρίζεται σε δανεισμό.«Δεν μοιράσαμε υποσχέσεις. Καταθέσαμε ένα σχέδιο με αναπτυξιακή λογική»
.Αυστηρή απάντηση στην κριτική που δέχτηκε για το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας που παρουσίασε από το Βελλίδειο έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ. «Δεν μοιράσαμε υποσχέσεις. Καταθέσαμε ένα σχέδιο που έχει αναπτυξιακή λογική» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας το αίτημα του κόμματός του για «εκλογές χθες».Τσίπρας: Το πρόγραμμά μας δεν στηρίζεται σε δανεισμό 
«Είναι προσβλητικό για τον κόσμο που υποφέρει κάποιοι να μιλούν για παροχές» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε, σχετικά με τα μέτρα σίτισης και παροχής ρεύματος που εξήγγειλε, αν είναι παροχή «να μην πεθαίνουν οι άνθρωποι γύρω μας».

«Είναι τρελοκομείο ο ΕΝΦΙΑ, έχει επικρατήσει παράνοια στον κόσμο, δεν έχει να πληρώσει. Είναι παροχή να καταργήσεις αυτό τον νόμο;» αναρωτήθηκε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, που παρουσίασε, «δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με κανέναν δανειστή».

«Χθες δεν διατυπώσαμε το πρόγραμμα που θέλουμε, αλλά αυτό που μπορούμε, κοστολογημένα» είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία διαφορετική συνολικά για το πώς θα βγούμε από την κρίση, με μία αναπτυξιακή λογική, η οποία στηρίζεται στην τόνωση της απασχόλησης, την φορολογική ελάφρυνση των πολιτών, την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και μία σειρά δράσεων για ενίσχυση της ζήτησης.
============

ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=631357

«Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει με μαγικό τρόπο» τόνισε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για παροχές, αλλά για ένα πρόγραμμα σε διαφορετική λογική, το οποίο, επιπλέον, δεν στηρίζεται σε δανεισμό, αλλά σε ανακατανομή υπαρχόντων πόρων.

«Για εμάς η λύση δεν είναι δάνεια πάνω στα δάνεια (…) Δεν είναι η λογική μας ότι κάπου υπάρχουν τα λεφτά και θα βρούμε. Η λογική μας είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί νέος πλούτος» δήλωσε.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε επίσης πως «ό,τι έχουμε δεσμευτεί σε σχέση με την ΕΡΤ ισχύει» και ότι το σχετικό σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το κόμμα του «θα είναι στις πρώτες προτεραιότητες» με τη νέα ΕΡΤ να διοικείται σε μεγάλο μέρος και από τους εργαζόμενους της, στα πρότυπα μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης, όπως είπε.

Όσον αφορά τις θεσμικές αλλαγές, ο Αλ Τσίπρας επανέλαβε ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να πετύχει εάν όσοι κληθούν να την υλοποιήσουν δεν πιστεύουν σε αυτήν: «Πολλοί δεσμεύτηκαν, δεν έκαναν τίποτα στην πράξη» είπε.

Στεκόμενος ιδιαίτερα στην αναξιοκρατία και το πελατειακό κράτος, είπε ότι οι «δημόσιοι λειτουργοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι υπάλληλοι, είναι λειτουργοί». Υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει λογοδοσία, κοινωνικός έλεγχος και απολογισμός της παραγωγικότητας και της δουλειάς τους.

Λέγοντας όμως ότι η γενικότερη εμβάθυνση της δημοκρατίας και του κοινωνικού ελέγχου (αναφέροντας και το παράδειγμα του νόμου περί ευθύνης υπουργών) θα περνούσε και από συζήτηση για το Σύνταγμα, άδραξε την ευκαιρία να πει ότι η συζήτηση αυτή «είναι ώριμο να ξεκινήσει αλλά όχι από μια Βουλή που δεν αντιστοιχία από το λαϊκό αίσθημα» τόνισε.

«Σήμερα έχουμε βουλή σε απόλυτη δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση» τόνισε. Η συζήτηση για αλλαγές στο Σύνταγμα θα πρέπει να ξεκινήσει «μετά την κυβερνητική αλλαγή», από μία Βουλή που «θα έχει αντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει ως υπαρκτό το ενδεχόμενο έξωσης από την Ευρωζώνη, ο Αλ.Τσίπρας ανέφερε ότι αυτό θα ήταν ένα δυσμενές σενάριο για όλη την Ευρωζώνη και θα ισοδυναμούσε με το «να πυροβολούσε η Μέρκελ τα πόδια της».

Υπογράμμισε τέτοιο σενάριο θα ήταν δυσμενές σενάριο όχι μόνο για όλη την Ευρωζώνη αλλά και την παγκόσμια οικονομία, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Ως εκ τούτου, συνέχισε λέγοντας ότι το ερώτημα ανήκει σε άλλη περίοδο, «last year» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Οι κινδυνολογίες αυτές δεν είναι ούτε για να τρώνε το φαγητό τους τα μικρά παιδιά» είπε πιο ξεκάθαρα, λέγοντας πως ο λαός δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από «τρομολαγνικά» σενάρια.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ «το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει να κάνει τόσο με το πρόσωπο. Για εμάς το θέμα της προεδρικής εκλογής έχει να κάνει με μείζον, τη συνέχειας ή μη με μία πολιτικής που βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα».

Τον κ. Σαμαρά «δεν τον ενδιαφέρει να βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν τον ενδιαφέρει το πρόσωπο, θέλει να κρατηθεί γαντζωμένος στην εξουσία» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκλεγεί από την επόμενη Βουλή, που θα έχει διαμορφωθεί με τους σημερινούς συσχετισμούς», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι το πρόσωπο που θα προταθεί, στην ώρα του, πρέπει να συγκεντρώνει τη λαϊκή, κοινωνική και πολιτική αποδοχή.

Σε ερώτηση πώς θα εκλάβει το κόμμα του εάν τελικώς ο κ. Σαμαράς καταφέρει να συγκεντρώσει τους απαιτούμενους 180 ψήφους για την Προεδρική εκλογή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εμείς επιλέγουμε το δημοκρατικό δρόμο, με μία πολιτική ανατροπή που είναι αναγκαία, και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα και κάθε περιθώριο».

Από εκεί και πέρα, όπως τόνισε, δεν αρκεί κάποιος να δυσανασχετεί, «πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας». Εμείς καταθέτουμε ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα, πρόσθεσε. Στην επόμενη ΔΕΘ, αν μείνει η κυβέρνηση, τότε «μπορεί να μην μπορούμε αυτά, αλλά να μπορούμε λιγότερα».

Ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε ότι η επόμενη μεγάλη κρίση θα είναι εκείνη των Ταμείων, η οποία ενδεχομένως να έρθει νωρίτερα, «μετά το 2016», λόγω «της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης».

«Δεν αιθεροβατούμε. Γι’ αυτό είπαμε να προσανατολίσουμε πόρους στην απασχόληση, ώστε να υπάρξει εισροή εισφορών στα Ταμεία», καθώς και ανάγκη εξεύρεσης νέων πόρων, με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Επεσήμανε δε την ανάγκη να ξεκινήσει εθνικός διάλογος σε σχέση με το θέμα αυτό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, θα επανεξετάσει κάθε σύμβαση ιδιωτικοποίησης και δεν θα διστάσει να ακυρώσει κάθε σύμβαση που είναι αντίθετη στο δημόσιο συμφέρον. Προέβλεψε επίσης ότι δεν θα προχωρήσει το σχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ», ούτε η ιδιωτικοποίηση του νερού στη χώρα μας.

Σε ερώτημα εάν θα επιδιώξει συνεργασίες για την εφαρμογή του προγράμματός του και τι θα γίνει σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτοδυναμία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν μας αρέσει να μιλάμε για αυτοδυναμία» -όρο που χαρακτήρισε παρωχημένο-αλλά «για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους του».

«Θα επιδιώξουμε συνεργασίες, θα ανοίξουμε τα ψηφοδέλτια μας. Επιδιώκουμε την πλειοψηφία στη Βουλή ,αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι η πιο πολωμένη των τελευταίων χρόνων» τόνισε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει, όπως πρόσθεσε, συνεργασίες με πολιτικές δυνάμεις «εντός και εκτός βουλής» και μετά τις εκλογές, αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με αυτούς που μας οδήγησαν στον γκρεμό, με αυτούς που βρίσκονται στον άλλο πόλο».

«Αν υπάρχουν δυνατότητες σύγκλισης με δυνάμεις που βρίσκονται από τις άλλη πλευρά, τότε θα το κάνουμε. Αν όχι αναγκαστικά θα πάμε σε εκλογική αναμέτρηση» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και διαμήνυσε: «Συγκυβέρνηση με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο δεν θα κάνουμε. Ούτε θα μας τυλίξουμε σε μία κόλλα χαρτί».

Ερωτηθείς για τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική, επισήμανε πως υπάρχουν θεσμοί για την αναγκαία συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά «αυτοί οι θεσμοί δεν λειτουργούν. Όχι όμως με δική μας ευθύνη. Κρίσιμα θέματα τα χειρίζεται ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Σαμαρά χωρίς να ενημερώνεται το Ελληνικό Κοινοβούλιο».

«Ό,τι λέω μέσα το λέω και έξω», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρας, σε ερώτηση αν έχει υποστεί «μετάλλαξη» στην πορεία του προς την εξουσία. Δήλωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση ότι πρέπει να συγκρουστεί στην Ευρώπη για να διεκδικήσει έναν άλλο ρόλο για την Ελλάδα, «για να φτάσεις σε ένα βιώσιμο συμβιβασμό πρέπει να συγκρουστείς», είπε και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις δικές του «κόκκινες γραμμές».
ΒΗΜΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου