KRAXTIS RSS FEED

«41η Επέτειος του Πολυτεχνείου» με έκθεση φωτογραφίας


«Είχε φεγγάρι εκείνο το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 1973», θυμάται ο Α. Σαρρηκώστας, το δείχνει η φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου. 

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΔΩ ΣΤΟΝ ΚΡΑΧΤΗ-ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!!!

 «41η Επέτειος του Πολυτεχνείου» με έκθεση φωτογραφίας του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα.«Είχε φεγγάρι εκείνο το βράδυ της 17ης..
Νοεμβρίου 1973», θυμάται ο Α. Σαρρηκώστας, το δείχνει η φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου. Η δημοσιογραφική γενιά που έζησε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου μέσα, έξω ή σε απόσταση από αυτό, από το πιο γνήσιο και νεανικό «ηφαίστειο» αγανάκτησης κατά του δικτατορικού καθεστώτος και των υπαιτίων του, έχει τον δικό της ήρωα, που δεν είναι άλλος από τον Αρι Σαρρηκώστα. Σήμερα στις επετείους του Πολυτεχνείου ερίζουν οι φοιτητές, που οι γονείς τους ήταν αγέννητοι τότε, για το ποιοι απ’ αυτούς θα κάνουν τη διαρκέστερη κατάληψη, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο το πνεύμα της αντίστασης που εξέφρασαν τότε το Πολυτεχνείο και η Νομική, με τη συμπαράσταση του λαού, που δεν άντεχε πια την καταπίεση και βγήκε στους δρόμους, κύκλωσε το Πολυτεχνείο και με την παρουσία του έδωσε υπόσταση στο σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία».

Οι δημοσιογράφοι «της παλαιάς φρουράς» ανατρέχουν στις φωτογραφίες του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα και ξαναζούν μέσα από αυτές τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου 1973, όταν νέα παιδιά, σκαρφαλωμένα στη σιδερένια πόρτα του Πολυτεχνείου, με ελληνικές σημαίες και συνθήματα για ελευθερία και δημοκρατία δεν υποχώρησαν ούτε κι όταν οι ερπήστριες του τανκ έριξαν κάτω, μ’ αυτά μαζί, τα σίδερα της πύλης στο αποκορύφωμα της βίας του στρατιωτικού καθεστώτος που έπνεε τα λοίσθια. Ο Σαρρηκώστας ήταν εκεί, δίπλα στο τανκ, όταν αυτό πήρε διαταγή και κινήθηκε κατά της πύλης του Πολυτεχνείου και των νέων που ήταν σκαρφαλωμένοι πάνω της, φράζοντας με τα κορμιά τους την αδιαλλαξία του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» που έριξε την Ελλάδα στο σκοτάδι από την 21η Απριλίου 1967, όταν τα τανκς κατέβηκαν στη Βουλή των Ελλήνων. Εκεί ήταν και τότε ο Σαρρηκώστας, με τον φακό του. «Είχε ήλιο εκείνη την ημέρα» που η Αθήνα ξύπνησε με τη «Ρεζεντά» και με εμβατήρια στο ραδιόφωνο. Οι πολιτικοί, μέλη της κυβέρνησης, είχαν ήδη συλληφθεί και φυλακισθεί. Οπως το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 1973 –θυμάται με πικρό γέλιο ο Σαρρηκώστας– είχε φεγγάρι, που φώτισε, πάνω και πέρα από τους προβολείς του τανκ, τον χώρο του Πολυτεχνείου και την καταπάτηση κάθε έννοιας ελευθερίας και ανθρωπισμού.

Φίλος από εκείνη την εποχή που οδήγησε στη μεταπολίτευση, ο Αρις Σαρρηκώστας ήταν και είναι ο Ελληνας φωτογράφος που, αν και ανήκε από το 1964 στο Διεθνές Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Associated Press (όπου και παρέμεινε ώς το τέλος της καριέρας του το 1998), ο φακός του κράτησε και αποτύπωσε κάθε είδους γεγονότα της πολιτικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής της Ελλάδας. Το 2008 παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια με το μετάλλιο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής.

Χτύπησε στην «Κ» το τηλέφωνο και ήταν ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας. «Συμπατριώτισσα», είπε, «το Σάββατο γιορτάζω με τον δικό μου τρόπο την 41η Επέτειο του Πολυτεχνείου. Είναι τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας μου στο Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Κωνσταντίνος Αβραμιώτης. Θα δείξω περί τις 100 φωτογραφίες μου (Αρχείο ΝΕΡΙΤ). Τι θες να σου στείλω; Τον Παναγούλη με τις χειροπέδες, όταν τον συνέλαβαν μετά την απόπειρα; Είναι ο μόνος ήρωας της γενιάς μας που πλήρωσε με τη ζωή του τον αγώνα για τα “πιστεύω” του...». Με το θάρρος της γνώμης του, γενναίος, ανυποχώρητος, ο Αριστοτέλης, από μητέρα Σμυρναία και πατέρα από τον Μπουτζά –Παράσχος Σαρρηκώστας τ’ όνομα– δίπλα στο τανκ, σκυφτός, φωτογράφιζε και μπήκε στο πάνθεον της φωτογραφίας. Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 24 Νοεμβρίου στη Γλυφάδα (Σάκη Καράγιωργα –άλλος ήρωας κι αυτός– και Διαδόχου Παύλου) που αγαπά και τιμά τον Γλυφαδιώτη Αριστοτέλη-Αρι (όπως ο Ωνάσης). Μόνον που ο Σαρρηκώστας έγραψε Ιστορία φωτογραφίζοντας! Ωρες λειτουργίας: καθημερινές 10.00-15.00 και απόγευμα 18.00-21.00. Σάββατο και Κυριακή 10.00-18.00, είσοδος ελεύθερη.

ΤΗΛΕΦΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου