KRAXTIS RSS FEED

Στον αέρα το Χιονοδρομικό


BASIKO_1ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΜΑΙΟΥ 2010
Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε το Σάββατο το μεσημέρι στο Επιμελητήριο η σύσκεψη για το μέλλον του Χιονοδρομικού Κέντρου στο Ελατοχώρι. Όπως έγινε σαφές δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα να επιλυθεί το πρόβλημα των οφειλών προς το ΙΚΑ και την Εφορία, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Μαΐου, ημερομηνία η οποία είναι καθοριστική, αφού σε άλλη περίπτωση η περιουσία της Ανώνυμης...
Εταιρίας καθώς και όσων προσώπων έχουν διατελέσει μέλη του συμβουλίου της, βγαίνει στο «σφυρί».
Παρά τις καλές προθέσεις της πολιτικής και επιχειρηματικής (όπως αυτή εκφράζεται από τον πρόεδρο του ΕΒΕ) ηγεσίας του τόπου, είναι απίθανο να βρεθούν μέχρι το τέλος Μαΐου 526.000 ευρώ που απαιτούνται για να εξοφληθούν τα χρέη της Εταιρείας. «Αν δεν ανταποκριθούμε άμεσα στις υποχρεώσεις κινδυνεύουμε με κατάσχεση ακόμη και των προσωπικών μας περιουσιών», επανέλαβε για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της Ανώνυμης Εταιρείας του Χιονοδρομικού, Φώτης Δρούγκας, ο οποίος πάντως εξέφρασε την πρόθεση η διοίκησή του να παλέψει μέχρι τέλους για να διασωθεί ένα μεγάλο έργο της Πιερίας.
Με μελανά χρώματα την κατάσταση στο Χιονοδρομικό, περιέγραψε και η βουλευτής Πιερίας Μαρία Μίχου. «Ουσιαστικά δεν υφίσταται Εταιρεία», είπε η κ. Μίχου, αφού έχει «φαγωθεί» το μετοχικό κεφάλαιο.
BASIKO_2Η βουλευτής Πιερίας, παρότι εξέφρασε την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του τόπου να βοηθήσει με όποια μέσα διαθέτει την Εταιρεία, σημείωσε ότι για να λειτουργήσει άμεσα θα πρέπει να βρεθούν 220.000 ευρώ, ενώ τάχθηκε υπέρ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και τη συμμετοχή σ’ αυτήν και των τοπικών φορέων. Ωστόσο, σημείωσε, ότι αυτή είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και σε καμία περίπτωση δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Μαΐου, ακόμη κι αν συμφωνήσουν άμεσα οι μέτοχοι της Εταιρίας.
Τόνισε επίσης ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της προκύπτει οριακή βιωσιμότητα για την εταιρεία, η οποία πάντως εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες, ενώ πρότεινε τη διατήρηση της λειτουργίας του Χιονοδρομικού και τη μετατροπή της σε δημοτική επιχείρηση με «αυστηρή διαχείριση».
«Επιβάλλεται διαχειριστικός και λογιστικός έλεγχος, ώστε όσοι μετέχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να έχουν ξεκάθαρη εικόνα. 220 χιλιάδες ευρώ, είναι πολλά λεφτά για να τα βάλουν κάποιοι» κατέληξε η βουλευτής του Πα.Σο.Κ.
Στην ανάγκη να συνεχίσει να λειτουργεί η εταιρεία, αναφέρθηκε και ο νομάρχης Πιερίας, ο οποίος θύμισε ότι από το 2006 είχε προειδοποιήσει τους μετόχους να μην προβούν σε τμηματική μίσθωση των ακινήτων στο Χιονοδρομικό, αλλά σε συνολική και μόλις θα ήταν έτοιμες όλες οι υποδομές. «Επιβάλλεται η συνέχιση της λειτουργία του Χιονοδρομικού, διότι στη λειτουργία του στηρίζονται μια σειρά από επιχειρήσεις στην περιοχή», είπε ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος πρότεινε ως λύση τη χρηματοδότηση της Εταιρείας μέσω του Δήμου Πιερίων, αν ο δήμος καταφέρει να εξασφαλίσει χρήματα από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιϊας, μέσω μιας πρακτικής που ανέπτυξε.
«Η εταιρεία έχει φάει τα κεφάλαια και κινείται αρνητικά» υποστήριξε ο βουλευτής Θανάσης Παπαγεωργίου, σημειώνοντας ότι αυτή τυπικά θα έπρεπε να είχε κλείσει.
«Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι οικονομική αδήριτη ανάγκη», είπε, ενώ εξέφρασε την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι η Εταιρεία δεν είχε «λογιστική τάξη», παρότι ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος ήταν και λογιστής»ε.
«Μετείχα σε όλες τις Γενικές Συνελέυσεις της Εταιρείας και ποτέ, μέχρι το 2007, δεν είχα ακούσει για αυτές τις οφειλές» είπε ο δήμαρχος Πιερίων Δημήτρης Βαϊνάς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να διαθέσει τόσο μεγάλο ποσό για τη σωτηρία της Εταιρείας. «Μόνο αν δανειστεί, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ενημερωθούν και οι άλλοι δήμοι, που θα απαρτίζουν το νέο δήμο», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Βαϊνάς, τάχθηκε και αυτός υπέρ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, παρότι αυτό δεν αποτελεί άμεση λύση στο πρόβλημα που βιώνει η Εταιρεία.
Την απορία του για την επιλογή της χρονικής στιγμής κατά την οποία έρχεται στη δημοσιότητα το μεγάλο πρόβλημα στο χιονοδρομικό του Ελατοχωρίου, εξέφρασε ο βουλευτής Γιάννης Αμοιρίδης, ο οποίος μιλώντας και ως δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης, ζήτησε να μάθει ποιος δήμος θα πληρώσει τη ζημιά. «Επειδή εμπλέκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να είναι ενημερωμένοι όλοι οι δήμοι που θα συγκροτήσουν τον νέο Δήμο», είπε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει επίσης οι Κατερινιώτες να γνωρίζουν τι θα πληρώσουν, όπως και οι δημότες των άλλων δήμων που θα συνενωθούν με την Κατερίνη, πρέπει να γνωρίζουν τι χρωστάει ο δήμος Κατερίνης» είπε ο κ. Αμοιρίδης, ο οποίος πρότεινε οι υποδομές του Χιονοδρομικού Κέντρου να περιέλθουν στο Δήμο, όπως ακριβώς όλοι οι υπόλοιποι αθλητικοί χώροι, που άνηκαν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
«Δεν είναι ώρα απόδοσης ευθυνών» είπε ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, σημειώνοντας πως το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι μετά από τόσες συζητήσεις «δεν ξέρουμε με ακρίβεια ποιες είναι οι υποχρεώσεις της Εταιρείας. Δεν έχουμε δικαίωμα να εγκαταλείψουμε το Χιονοδρομικό. Δεν είναι του Ελατοχωρίου, είναι των φορολογουμένων».
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ, πρότεινε την αλλαγή του νομικού προσώπου της Εταιρίας, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης από άλλους φορείς.(ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου